Ο απειλούμενος Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος έχει αξία 37 δισ. ευρώ

Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017 09:58
UPD:09:58
SHUTTERSTOCK

Τα 29 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας προέρχονται από την τουριστική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας 64.000 θέσεων εργασίας, τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας από έμμεση δυνητική αξία (π.χ. άνθρωποι που έχουν ακούσει για τον ύφαλο, αλλά ακόμη δεν τον έχουν επισκεφθεί) και τα υπόλοιπα από ψυχαγωγική χρήση.

A- A A+

Η απώλεια του απειλούμενου από την κλιματική αλλαγή Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου θα αποτελούσε μια «οικονομική καταστροφή»,  σύμφωνα με νέα έκθεση της γνωστής συμβουλευτικής εταιρείας Deloitte, καθώς εκτιμάται ότι αξίζει 56 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας ή 37,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο του αποχρωματισμού των κοραλλιών απειλεί όλο και περισσότερο το μοναδικό αυτό οικοσύστημα, που αποτελεί το μεγαλύτερο σύστημα κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο. Καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες του νερού, τα κοράλλια αποβάλλουν τα φύκη και την άλγη που ζουν μέσα τους, αποκτώντας έτσι λευκό χρώμα. Αν και γίνονται προσπάθειες για να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές του θερμοκηπίου και να αποτραπεί η επιδείνωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πόσο καιρό θα πάρει για να ανακάμψουν τα κοράλλια, ή αν η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη.

Για να προσδιοριστεί η οικονομική αξία του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, η έκθεση έλαβε υπ’ όψιν διάφορους παράγοντες. Τα 29 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας προέρχονται από την τουριστική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας 64.000 θέσεων εργασίας, τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας από έμμεση δυνητική αξία (π.χ. άνθρωποι που έχουν ακούσει για τον ύφαλο, αλλά ακόμη δεν τον έχουν επισκεφθεί) και τα υπόλοιπα από ψυχαγωγική χρήση.

Η έκθεση είναι η πρώτη στον κόσμο που υπολογίζει την οικονομική αξία του ύφαλου, μετά από ανάθεση από το Ίδρυμα Προστασίας του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου.

Στην έκθεση ελήφθησαν υπ’ όψιν οι απαντήσεις 1.500 Αυστραλών και ξένων ερωτηθέντων από δέκα χώρες, αποκαλύπτοντας το βαθμό στον οποίο ορισμένοι άνθρωποι εξαρτώνται από την χαρακτηρισμένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

«Αυτή η έκθεση είναι μια πολύ αναγκαία, ολιστική άποψη της απίστευτης οικονομικής αξίας και των ευκαιριών που προσφέρει ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Οποιαδήποτε αποτυχία στην προστασία αυτού του απαραίτητου φυσικού πόρου θα έχει βαθιές επιπτώσεις όχι μόνο στην Αυστραλία αλλά και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στην έκθεση ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ακτιβιστής, Αλ Γκορ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή