Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Ως τραγική αδελφή δύο αλληλοσκοτωμένων ανδρών, η ηθοποιός Κλειώ - Δανάη Οθωναίου παρακούει τις εντολές του Βασιλιά, αψηφώντας ακόμα και τον θάνατο, και μας μιλά για την παράσταση «Επτά επί Θήβας».
Η εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία του Αισχύλου, την οποία το κοινό δεν έχει την ευκαιρία να βλέπει συχνά, μετά τη μεγάλη περσινή της επιτυχία, παρουσιάζεται ξανά από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), σε σύγχρονη μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, την Παρασκευή 30 Ιουνίου και το Σάββατο 1 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.
Η Κλειώ - Δανάη Οθωναίου ενσαρκώνει την Αντιγόνη, τη θαρραλέα ηρωίδα που ακολουθεί τη φωνή της συνείδησής της ενάντια σε κάθε ανθρώπινη τιμωρία, και μιλά για την παράσταση.
Πώς εκτυλίσσεται η ιστορία αυτής της τραγωδίας;
«Το θέμα των “Επτά επί Θήβας” είναι η σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, των γιων του Οιδίποδα. Όταν ο Οιδίποδας ανακαλύπτει τις φρικτές του πράξεις, τους αφήνει τον θρόνο, κι εκείνοι συμφωνούν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Ο Ετεοκλής δεν τηρεί την υπόσχεσή του, προκαλώντας την οργή του Πολυνείκη, ο οποίος συμμαχεί με τον βασιλιά του Άργους, Άδραστο, και οργανώνει εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Μπροστά από τις επτά πύλες της πόλης, παρατάσσονται επτά αρχηγοί από κάθε ένα από τα δύο αντίπαλα στρατεύματα. Στην έβδομη πύλη, απέναντι από τον Ετεοκλή, θα σταθεί ο Πολυνείκης».
Ποια θέματα πραγματεύεται το έργο; «Είναι ένα έργο βαθύτατα αντιπολεμικό. Σκοπός του Αισχύλου είναι να παρουσιάσει την αθλιότητα του πολέμου. Να ξεσκεπάσει τη σαθρότητα των ανθρώπων που προκαλούν τον πόλεμο. Μιλά για τον διχασμό ανάμεσα σε δύο αδέρφια, τον διχασμό μιας πόλης. Για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Τσέζαρις Γκραουζίνις, που σκηνοθετεί το έργο: “Μερικές φορές, μοιάζει πως ο χειρότερος εχθρός μας έχει το δικό μας πρόσωπο, το δικό μας όνομα”».
Πώς το προσεγγίζει ο Τσέζαρις Γκραουζίνις; «O Γκραουζίνις, χρησιμοποιώντας στην τραγωδία πολιτιστικά στοιχεία και από άλλες κουλτούρες ή ακόμα και χιούμορ, καταφέρνει να ταυτίζεται ο κόσμος µε τους ήρωες. Η λιτή σκηνοθετική προσέγγισή του αποσκοπεί στο να δημιουργήσει στη φαντασία του θεατή εικόνες στα βάθη της ψυχής, και νομίζω αυτήν τη συναισθηματική προσέγγιση του κειμένου είναι που την έκανε να επικοινωνεί καλά με τους θεατές. Το κείμενο του Αισχύλου και η μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα διαθέτουν μια ειλικρίνεια μέσα τους, µία αλήθεια που αγγίζει το σήμερα, και αποτελούν γροθιά στο στομάχι».
Ποια είναι η θέση της Αντιγόνης στα τεκταινόμενα του έργου; «Παρόλο που, στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έγραψε ο Αισχύλος για την Αντιγόνη, αφού το κείμενο της Αντιγόνης είναι συμπληρωμένο μεταγενέστερα, δεν παύει να είναι η Αντιγόνη, όπως την είδαμε και στον Σοφοκλή. Όμως, η Αντιγόνη, στους “Επτά επί Θήβας”, έχει μια μεγάλη διαφορά με αυτήν του Σοφοκλή. Δεν θάβει μόνη της τον Πολυνείκη, αλλά την ακολουθεί και μέρος της πόλης. Αυτό σημαίνει δημοκρατία. Παράλληλα, με απασχολεί η σχέση που έχει με τη μητέρα της, τα αδέρφια της, αλλά και τον ίδιο τον Οιδίποδα. Είναι αποφασισμένη να πάει κοντά στους δικούς της. Στους νεκρούς, που τόσο λατρεύει και μισεί ταυτόχρονα. Είναι αφοσιωμένη σε αυτούς, τους νεκρούς. Αυτό με συγκινεί πολύ. Αυτός ο δεσμός».
Συντελεστές Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις, σκηνικά - κουστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν, μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης, χορογραφία - κίνηση: Έντι Λάμε, φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος, μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας, βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σαμαρτζίδου, βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Μαρία Μυλωνά, οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου. Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου (Ετεοκλής), Κλειώ - Δανάη Οθωναίου (Αντιγόνη), Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), Γιώργος Καύκας (Άγγελος), Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυκας), Γιώργος Παπανδρέου (Πολυνείκης). Χορός: Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Δημήτρης Δρόσος, Ελένη Θυμιοπούλου, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.
Πληροφορίες Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Αρχαιολογικός Χώρος Ασκληπιείου, Επίδαυρος - Αργολίδα, τηλ.: 27530 22026, 27530 22096.Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: από 8 έως 45 ευρώ, φοιτητικό: 13 ευρώ, άνεργοι - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 16:00, Σάββατο: 10:00 - 15:00), καταστήματα Reload και βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, ηλεκτρονικά: greekfestival.gr, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00).
Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα οποία εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξή της.