«Όχι» Λευκωσίας στο άνοιγμα αεροδρομίου και λιμανιού στα κατεχόμενα

«Δεν θα συναινέσουμε ποτέ σε κάτι τέτοιο»
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2006 12:14
UPD:14:58
A- A A+

«Δεν θα συναινέσουμε ποτέ στο άνοιγμα ενός τουρκοκυπριακού αεροδρομίου σε πτήσεις εκτός Τουρκίας», διεμήνυσε με κατηγορηματικό τρόπο η Λευκωσία, μετά τη νέα τουρκική πρόταση http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/12/07/1275880.htm . Η Τουρκία δήλωσε ότι προτίθεται να ανοίξει στην Κύπρο ένα λιμανι και ένα αεροδρόμιο, ως συμβιβαστική πρόταση για το αδιέξοδο με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, αλλά σε αντάλλαγμα ζητεί το άνοιγμα ενός λιμανιού και ενός αεροδρομίου στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι (οι Τούρκοι) έστειλαν ένα μήνυμα στο υπουργείο Εξωτερικών όπου αναφέρουν ότι θα ανοίξουν ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο (στην Κύπρο)», δήλωσε στο Reuters ο Μίκο Νόρος, εκπρόσωπος της φινλανδικής προεδρίας της Ε.Ε..

Το μήνυμα παρελήφθη από το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη, τη στιγμή που οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ε.Ε. (COREPER) ετοιμάζονταν να συζητήσουν το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την άρνησή της να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας. Η συζήτηση αυτή αναβλήθηκε για την Πέμπτη, ενώ η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου.

«Αυτό δεν θα γίνει ποτέ», τόνισε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής στο πρακτορείο Reuters και υπογράμμισε: «Σε καμία περίπτωση δεν θα δώσουμε τη συγκατάθεσή τμας στο άνοιγμα αυτού του αεροδρομίου, γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους» στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.

Πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία προτίθεται να ανοίξει ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη αν χαλαρώσει η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

«Είναι μιά αμφίδρομη συμφωνία. Θα απαιτήσουμε να ανοίξει ο ίδιος αριθμός αεροδρομίων και λιμανιών σε κάθε πλευρά», τόνισε η τουρκική διπλωματική πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η υπό διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. συμφωνία, προβλέπει το άνοιγμα ενός τουρκικού λιμανιού και ενός αεροδρομίου στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, αλλά με αντάλλαγμα να ανοίξει ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή