Κομισιόν: Θετική κίνηση η τουρκική πρωτοβουλία

Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2006 13:51
UPD:14:05
A- A A+

Θετική κίνηση και σημαντικό βήμα της Τουρκίας για την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την τουρκική πρωτοβουλία για το άνοιγμα ενός λιμανιού και ενός αεροδρομίου στην Κύπρο (σ.σ. με αντάλλαγμα το άνοιγμα ενός λιμανιού και ενός αεροδρομίου στα κατεχόμενα).

Η Κομισιόν σημείωσε ότι χρειάζεται να αποσαφηνιστεί η τουρκική πρόταση και αρνήθηκε να προβεί σε οιαδήποτε εκτίμηση για το κατά πόσο ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή της για άνοιγμα των αεροδρομίων και των λιμανιών της Τουρκίας στα κυπριακά αεροσκάφη και πλοία, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Αγκυρας.

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι η τουρκική πρωτοβουλια, εάν επιβεβαιωθεί ως έχει, αποτελεί ένα σημαντιό βήμα προς την πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιον, Κριστίνα Νάγκι.

Εξάλλου, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ χαρακτήρισε «θετικό στοιχείο» την τουρκική πρόταση, και εκτίμησε πως «αν οι προτάσεις αυτές είναι εποικοδομητικές, αποτελούν ένα θετικό στοιχείο για την προσεχή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες».

Στη Χάγη, ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπεν Μποτ, δήλωσε στο ολλανδικό κοινοβούλιο πως η Τουρκία δείχνει με την πρότασή της αυτή ότι είναι «έτοιμη να προχωρήσει, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό επίπεδο».

Αν αποδειχθεί πως το άνοιγμα αυτό γίνεται πραγματικά, τότε η χειρονομία της Τουρκίας έναντι της Κύπρου δείχνει πως υπάρχει αλλαγή στην άποψη της τουρκικής κυβέρνησης, σημείωσε ο κ. Μποτ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή