ΥΠΕΞ: «Τίποτα επίσημο ή συγκεκριμένο επι του οποίου να γίνει κάποια τοποθέτηση»

Η Αθήνα ζητεί αυστηρό και ενιαίο μήνυμα της Ε.Ε. για την Τουρκία και ρήτρα επαναξιολόγησης εντός 18 μηνών
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2006 15:57
A- A A+

Για ασαφείς και όχι επίσημες τοποθετήσεις ή προτάσεις, επί των οποίων δεν μπορεί να τοποθετηθεί η ελληνική πλευρά, έκανε λόγο νωρίτερα σήμερα στην διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στα περί πρωτοβουλίας της Αγκυρας να ανοίξει ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη με αντάλλαγμα το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου και του λιμανιού της Αμμοχώστου στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.

«Ως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, επίσημο ή οριστικό, επί του οποίου μπορεί να γίνει οποιαδήποτε τοποθέτηση. Τις τελευταίες 48 ώρες έχουμε ροή ενδεχομένων προτάσεων ή σκέψεων που μπορεί να κατατεθούν. Οι πληροφορίες είναι ασαφείς και δεν υπάρχουν επίσημες τοποθετήσεις και, πάντως, δεν υπάρχει το πλήρες περιεχόμενο πρότασης επί του οποίου τοποθετείται το υπουργείο. Όταν θα υπάρξει κάτι σαφές, επίσημο και οριστικό, θα τοποθετηθεί και το υπουργείο», παρατήρησε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σε ερώτηση για την αίσθηση που δημιουργήθηκε ότι η Τουρκία αλλάζει πορεία, ο Γ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι «οι όποιες αισθήσεις, αντιλήψεις ή απόψεις επί των όποιων θεμάτων οριστικοποιούνται όταν οριστικοποιείται και το περιεχόμενο των όποιων προτάσεων. Όλα τα άλλα -είπε- είναι πρώτες εντυπώσεις επί πρώτων ασαφών, μη επισήμων και μη οριστικών πληροφοριών».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επανέλαβε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στείλει ένα ενιαίο, σαφές και αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία και όπως είπε, αυτό το μήνυμα θα πρέπει να προκύπτει ως ένα μίγμα πολιτικής κυρώσεων. «Όταν η Ένωση υιοθετήσει -και αν φτάσει να υιοθετήσει- μια πολιτική κυρώσεων -πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος- είναι προφανές πως είναι σκόπιμο, χρήσιμο και λογικό να υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο, που αυτή η πολιτική θα πρέπει να αξιολογηθεί», να κάνει δήλ. μία αποτίμηση αυτής της πολιτικής και των αποτελεσμάτων της.

«Έχουμε λοιπόν ζητήσει την ρήτρα επανεξέτασης, η οποία θεωρούμε - και αυτό είναι σημείο εκκίνησης - ότι πρέπει να είναι εντός 18 μηνών», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, ενώ όσον τον αφορά τον αριθμο των κεφαλαίων διαπραγμάτευσης που θα «παγώσουν», δήλωσε ότι ο αριθμός των προτεινομένων από την Επιτροπή (κεφαλαίων - σ.σ. οκτώ) δεν φαίνεται να είναι επαρκής, στο πλαίσιο του μηνύματος που θα πρέπει να είναι αυστηρό.

«Αντιμετωπίζουμε την πρόταση της Επιτροπής ως βάση για διαπραγμάτευση. Η πρόταση όμως αυτή αντιμετωπίζεται από μια συμπαγή ομάδα κρατών - μελών ως εξαιρετικά αυστηρή για την Τουρκία», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως επίσης διευκρίνισε, η περίοδος των 18 μηνών που προτείνεται, δεν αποτελεί διάστημα κατά το οποίο η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα εξελίσσεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. «Θα υπάρχει ένα "πάγωμα" κάποιων κεφαλαίων, ενώ, βάσει των συστάσεων της Επιτροπής, τα υπόλοιπα κεφάλαια δεν θα κλείνουν. Θα υπάρχει μια εφαρμοζόμενη πολιτική κυρώσεων, επομένως δεν υπάρχει λογική παρατάσεων και μιας άνεσης της υποψήφιας χώρας να κριθεί μετά από καιρό σαν να μην έχει συμβεί τίποτε», τονισε.

Σε ερώτηση σχετικά με την επιχειρούμενη διασύνδεση της λύσης του Κυπριακού με την εξέλιξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος κατέστησε σαφές ότι «το Κυπριακό και η επίλυσή του εντάσσεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και αυτό δεν επιδέχεται αμφιβολιών». Όπως όμως επεσήμανε, «η όποια λύση ωστόσο ή η όποια συζήτηση δεν μπορεί να αγνοεί το γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί μια νέα πραγματικότητα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί σταματάει και η διασύνδεση του Κυπριακού με το τι γίνεται στην ευρωπαϊκή πορεία των υποψηφίων χωρών».

Στην παρατήρηση εξάλλου ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχθηκε το 2004 την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την υπογραφή, και όχι την εφαρμογή, του Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ένωση, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:

«Από την πρώτη στιγμή, μετά την υιοθέτηση του κειμένου η Ελλάδα και άλλες χώρες είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν μιλούμε για υπογραφή, αλλά για εφαρμογή, γιατί όποιος υπογράφει οφείλει και να τιμήσει την υπογραφή του και να προχωρήσει στην εφαρμογή. ¶λλωστε, αν είχε παραλειφθεί αυτό, δεν θα υπήρχαν σήμερα οι εισηγήσεις της Επιτροπής για μια σειρά κυρώσεων σε μια υποψήφια χώρα που δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή