Αγκυρα: «Δεν τίθεται θέμα να ανοίξει οποιοδήποτε λιμάνι της Τουρκίας»

Δηλώσεις του τούρκου υπουργού Επικρατείας
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2006 16:56
A- A A+

Οι διπλωματικές παλινδρομήσεις των Τούρκων στο θέμα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας συνεχίζονται. Λίγο μετά την είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή ότι η Τουρκία προτίθεται να ανοίξει ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/12/07/1275908.htm , ο τούρκος υπουργός Επικρατείας, Κιουρσάντ Τουζμέν, δήλωσε πως «δεν τίθεται θέμα να ανοίξει οποιοδήποτε λιμάνι της Τουρκίας με οποιοδήποτε τρόπο».

Όπως είπε, αναφερόμενος στη σχετική δήλωση του εκπρόσωπου της φινλανδικής προεδρίας της Ε.Ε., Μίκο Νόρος, «αυτές οι αξιολογήσεις γίνονται από άτομα τα οποία δεν έχουν ειδικότητα στο θέμα».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Μεχμέτ Ντουλγκέρ, επεσήμανε ότι δεν έχουν ακόμα μιλήσει με το υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα αυτό. «Φέρεται να έχει γίνει μία τέτοια πρόταση. Όταν ανοίξει το λιμάνι σημαίνει ότι αναγνωρίζεται εν τοις πράγμασι το κράτος του ατόμου που θα έρθει στο λιμάνι μας, που θα φέρει τα χαρτιά του και θα τα σφραγίσουμε. Πρέπει να το προσέχουμε αυτό. Αν ανοιχθεί και το αεροδρόμιο Ερκάν (Τύμπου), σε περίπτωση που έρχεται αυτός εκεί σημαίνει ότι αναγνωρίζει και την "ΤΔΒΚ". Εδώ πρόκειται για νομικό θέμα. Είναι κάτι καινούριο», σχολίασε ο κ. Ντουλγκέρ.

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά από πολιτική και νομική άποψη στο άνοιγμα ενός λιμανιού και αεροδρομίου από το να ανοίξουν 10 λιμάνια και αεροδρόμια», δήλωσε από την πλευρά του στο πρακτορείο Ανατολή, ο κ. Ονουρ Οϊμέν, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), και υποστήριξε ότι «αυτό είναι σήμα της πορείας προς τη νομιμοποίηση της ελληνοκυπριακής διοίκησης την οποία η Τουρκία καθιστούσε παράνομη μέχρι σήμερα».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή