Αποκάλυψη των Βουλγάρων πρακτόρων του Ψυχρού Πολέμου

Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2006 17:32
A- A A+

Το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε χθες νόμο για το άνοιγμα των αρχείων του Ψυχρού Πολέμου και την αποκάλυψη των Βουλγάρων πρακτόρων του κομμουνιστικού καθεστώτος, τρεις εβδομάδες πριν από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Πάντως τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αναλυτές θεωρούν ότι οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής περιορίζουν το εύρος της έρευνας και να διευκρινιστεί σε ποιό βαθμό τα πρώην στελέχη του κατασκοπευτικού δικτύου εξακολουθούν να ασκούν επιρροή.

Η βουλγαρική μυστική υπηρεσία Darzhavna Sigurnost, που έχει πλέον καταργηθεί, είχε εμπλακεί σε επιχειρήσεις όπως η απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ και η δολοφονία με δηλητηριασμένη ομπρέλα του εξόριστου στο Λονδίνο διαφωνούντα Georgi Markov.

Πολλοί Βούλγαροι θεωρούν πως το κατασκοπευτικό δίκτυο δεν έχει διαλυθεί, αλλά ότι πράκτορές του δωροδοκούν, και εκβιάζουν για να ασκούν παρασκηνιακή επιρροή.

Επιτροπή πρόκειται να καλέσει και εξετάσει εκλεγμένους πολιτικούς, διπλωμάτες, δικαστικούς, αστυνομικούς και άλλες προσωπικότητες και να δημοσιεύσει στο Iντερνετ τα ονόματα όσων αποκαλυφθεί ότι διετέλεσαν πράκτορες.

Ποινές δεν προβλέπονται, όμως οι εισηγητές ελπίζουν ότι πρώην πράκτορες που θα αποκαλυφθούν, θα αναγκαστούν να παραιτηθούν ή θα αποτραπούν από το να καταλάβουν θέσεις που θα τους έδιναν τη δυνατότητα να κατασκοπεύουν τους συμμάχους της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, μπορεί να προκληθούν σκάνδαλα στους κόλπους της βουλγαρικής ελίτ, αν και οι αλλαγές που έγιναν στο νόμο θα επιτρέψουν σε εκατοντάδες πράκτορες να μην αποκαλυφθούν, ενώ μικρή συμβολή θα έχουν στην καταπολέμηση της διάχυτης διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

CNN

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή