Παπαδόπουλος: Κανένα αντάλλαγμα από την Κύπρο στην Τουρκία

Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2006 17:48
UPD:17:55
A- A A+

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, απέρριψε σήμερα την παραχώρηση εκ μέρους της Κύπρου οποιωνδήποτε ανταλλαγμάτων για το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, ωστόσο επιφυλάχθηκε να απαντήσει στη σχετική πρόταση της Τουρκίας, όταν θα ενημερωθεί πλήρως γι’ αυτή.

«Αν διαβάσουμε την πρόταση και δούμε τι είναι, νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε από το χρόνο που έγινε τι επιδιώκει. Προτείνει διασύνδεση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της προς την ΕΕ με ανταλλάγματα που πρέπει να δώσει η Κύπρος. Από πού κι ως πού; Εμείς λέμε ότι οι υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε. είναι αυτόνομες και ανεξάρτητες του τι θα γίνει στην Κύπρο. Ούτε θεωρούμε ότι η Κύπρος θα πρέπει να δώσει ανταλλάγματα στην Τουρκία για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της η Τουρκία προς την Ευρώπη. Αλλά πρέπει να δούμε τι είναι που προτείνει για να μην φανεί ότι είμαστε εκ προοιμίου απορριπτικοί. Έχω δει την πρόταση και υπάρχουν αυτά τα στοιχεία της διασύνδεσης μέσα. Δεν είναι τίποτα νέο», παρατήρησε ο κύπριος πρόεδρος σε δηλώσεις του στο Πεκίνο όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τη δήλωση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν, ο οποίος χαρακτήρισε θετική την τουρκική πρόταση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναγνώρισε ότι η κίνηση της Αγκυρας συνιστά πρόοδο σε σχέση με την προηγούμενη, παντελή άρνησή της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

«Από την πλήρη άρνηση, να λέει ότι "δεν ανοίγουμε τα λιμάνια μας", στο να πει "ναι, ανοίγουμε τα λιμάνια μας" είναι πρόοδος. Και γι’ αυτό ζητούμε κάτι άλλο. Δεν είναι η Κύπρος που κρίνεται στις 15 Δεκεμβρίου. Είναι η συμμόρφωση της Τουρκίας προς τις υποχρεώσεις της, όχι οι εξελίξεις στο Κυπριακό», επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή