Στον διάλογο για το περιεχόμενο και το μέλλον της Παιδείας στην Ελλάδα στάθηκε ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός, στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της διαδραστικής έκθεσης επιστήμης και τεχνολογίας στο Ιδρυμα Ευγενίδου, που σηματοδοτεί την επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων λειτουργίας του Ιδρύματος.
«Να ξεπεράσουμε όλοι κάποια στερεότυπα, κάποιες προκαταλήψεις και αγκυλώσεις, που το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να κρατούν την Παιδεία -και τη χώρα- χαμηλά.
Μιλώ πρώτα απ’ όλα για την προκατάληψη ότι είναι αδύνατο να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις που διαθέτει η κοινωνία μας -της πολιτείας, της εκπαιδευτικής κοινότητας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των ενεργών πολιτών- στην υπόθεση της Παιδείας.
Η απάντηση σ' αυτή την προκατάληψη είναι εδώ, είναι ανάμεσά μας. Κι αυτό γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εκδόσεις και τα προγράμματα του "Ευγενίδειου", πάντα σε στενή και γόνιμη συνεργασία με την Πολιτεία, ήδη από τη δεκαετία του ’50, έκαναν εφικτή τη σύγχρονη τεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Μια ευκαιρία, που διαφορετικά δεν θα υπήρχε, ή θα περιοριζόταν σε λίγους.
Μιλώ όμως και για την προκατάληψη ότι η Παιδεία μπορεί να είναι η στεγνή, η στάσιμη διαχείριση της γνώσης. Οτι η καινοτομία, ο ανταγωνισμός, η άμιλλα για το καλύτερο δεν πρέπει να έχουν ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μιλώ για τη βαθιά συντηρητική αντίληψη ότι στην Παιδεία δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα... Το όραμα για μια κοινωνία πιο ευημερούσα και πιο δίκαιη περνά μέσα από το διαρκή αγώνα για μια Παιδεία ποιοτικότερη... Η κοινωνία στηρίζει τη μεταρρύθμιση, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συμμαχία είναι σήμερα απαραίτητη. Η πρόκληση είναι, σήμερα, να σπάσουμε την αδράνεια. Κι αυτή η πρόκληση, της συμμετοχής, του διαλόγου, της σύνθεσης, αφορά και απευθύνεται σε όλες και όλους».