Γερασμένα παιδιά που θυμούνται, γιατί δεν μπορούν να ξεχάσουν

«Το ξύπνημα της μνήμης. Παιδιά - πρόσφυγες του ελληνικού Εμφυλίου», στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από 27 έως 30 Ιουνίου
Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 12:45
A- A A+

Βασισμένη σε προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα από το βιβλίο «Παιδιά του ελληνικού Εμφυλίου - Πρόσφυγες και πολιτική της μνήμης» της Ρίκι Βαν Μπούσχοτεν και του Λόρινγκ Ντάνφορθ (εκδόσεις Αλεξάνδρεια), η παράσταση «Το ξύπνημα της μνήμης. Παιδιά - πρόσφυγες του ελληνικού Εμφυλίου» παρουσιάζεται από τη Μαρία Σάββα και την εταιρεία θεάτρου Παίκτες στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ιερά Οδός 75), από τις 27 έως τις 30 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ.

Παιδιά που ξεριζώθηκαν από τα χωριά τους και βίωσαν την καταστροφή, προσφυγόπουλα είτε στις ανατολικές χώρες, είτε στις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης.  Σε αυτή την παράσταση, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ενότητας «Άνοιγμα στην πόλη» που εγκαινιάστηκε φέτος από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, οι εξιστορήσεις παιδιών γίνονται μέρος μιας συλλογικής βιωματικής αφήγησης, μιας κοινής ιστορίας για τη βίαιη αποκοπή από τη μάνα, την οικογένεια και το σπίτι - πατρίδα.

Ζωντανεύει έτσι ένας ιδιότυπος χορός από γερασμένα παιδιά που θυμούνται, γιατί δεν μπορούν να ξεχάσουν, σε μια σκηνική σύνθεση που επιζητεί να ξυπνήσει την ενσυναίσθηση γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα δίπλα μας.

Στην παράσταση, χρησιμοποιήθηκε φωτογραφικό υλικό των αρχείων του Ερυθρού Σταυρού, που περιέχονται στο βιβλίο της Τασούλας Βερβενιώτη, «Αναπαραστάσεις της Ιστορίας. Η δεκαετία του 1940».

Η παράσταση ξεκινά από τους εξωτερικούς χώρους της Γεωπονικής Σχολής και καταλήγει στην αίθουσα του Γεωργικού Μουσείου, που βρίσκεται στον χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, όπου συνεχίζεται το μεγαλύτερο μέρος της.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μαρία Σάββα, δραματουργία: Μαρία Σάββα, με τη συμβολή της ομάδας Παίκτες, εικαστική εγκατάσταση - κοστούμια: Μαρία Καραθάνου, φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης, video mapping: COM.ODD.OR, μουσική επιμέλεια - διδασκαλία & τραγούδι - φωνητικός αυτοσχεδιασμός: Αγγελική Τουμπανάκη, βοηθοί σκηνοθέτη: Νόρα Τολίδου - Βασίλης Ψυλλάς. Ηθοποιοί: Θωμάς Καζάσης, Μαρία Σάββα, Άννα Χανιώτη, Γιώργος Ψυχογυιός, Φαίδρα Παπανικολάου, Κώστας Ξυκομηνός, Βασίλης Ψυλλάς.

Πληροφορίες

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ιερά Οδός 75 - Αθήνα, τηλ.: 210 5294662. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, άνεργοι - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 16:00, Σάββατο: 10:00 - 15:00), καταστήματα Reload και βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, ηλεκτρονικά: greekfestival.gr, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00).

Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα οποία εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξή της.

[email protected]

 

Προτεινόμενα για εσάς