Μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και συστράτευσης έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός, κηρύσσοντας στη Θεσσαλονίκη, την έναρξη των εργασιών της ΣΤ' Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και υπογράμμισε την ανεκτίμητη προσφορά της ομογένειας.
Προτεραιότητά μας, τόνισε ο κ. Καραμανλής είναι «να ενισχύσουμε τις γέφυρες ανάμεσα στις χώρες που σας φιλοξενούν και στην πατρίδα μας». Η χώρα μας είναι περήφανη για σας, αλλά και εσείς δικαιούστε να είστε περήφανοι για τη σημερινή Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε και σήμερα ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις εκλογές http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/12/07/1276026.htm . Διευκρίνισε ότι το μέτρο θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές γιατί όπως εξήγησε δεν θέλει να αιφνιδιάσει κανέναν.
Όπως διευκρίνισε δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι θα είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Οι εκτός Επικρατείας εκλογείς θα ψηφίζουν για τις εκλογικές Περιφέρειες, τις οποίες αφορά η εγγραφή τους, ενώ όπως είπε, η ψηφοφορία, με τις αναγκαίες, βέβαια, προσαρμογές, θα οργανωθεί, κατ’ αρχήν, με βάση το πρότυπο ψηφοφορίας για τους εκτός Ελλάδος εκλογείς κατά τις εκλογές που γίνονται για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλα τα κόμματα στη Βουλή θα ανταποκριθούν, όπως το έπραξαν και κατά την τελευταία Αναθεώρηση, σ’ αυτό το ιστορικό, εθνικό, χρέος, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμά του τόνισε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού «αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι του λαού μας, το οποίο με την προκοπή, τη δραστηριότητα, το έργο και την πολυσχιδή προσφορά του στην Ελλάδα μας κάνει όλους υπερήφανους».
«Παράλληλα», πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας, «ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των νέων αυτών πατρίδων και του μητροπολιτικού κέντρου, τα εθνικά θέματα του οποίου υπερασπίζεται με αποτελεσματικότητα».
«Στην αρχή της τρίτης χιλιετίας ο Απόδημος Ελληνισμός διανύει μία μεταβατική φάση. Η πρώτη και η δεύτερη γενιά Αποδήμων παραδίδει τη σκυτάλη στις νεότερες ηλικίες, που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στις νέες τους πατρίδες, και όπως είναι φυσικό, αποκτούν διαφορετική σχέση με την Ελλάδα απ’ ό,τι οι προηγούμενες γενιές. Οφείλουμε όλοι συνεπώς να χειριστούμε με τον κατάλληλο τρόπο τη νέα αυτή πραγματικότητα ώστε να διατηρηθούν ακέραιοι οι πολιτιστικοί δεσμοί των Ελλήνων του εξωτερικού με τον τόπο καταγωγής τους», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.