ΥΠΕΞ: απόπειρα εντυπωσιασμού χωρίς περιεχόμενο η τουρκική πρόταση

Λιλλήκας: «Μπανανόφλουδα και εμπαιγμός»
Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2006 11:47
A- A A+

Για απόπειρα εντυπωσιασμού χωρίς περιεχόμενο, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας την «πρόταση» της Τουρκίας για άρση του αδιεξόδου στο θέμα της εφαρμογής του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/12/08/1276297.htm .

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στην τηλεόραση του ΡΙΚ ότι η τουρκική πρόταση για αμοιβαίο άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας και στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου είναι μια ακατέργαστη απόπειρα να εμφανιστεί ένα παλιό πακέτο με νέο περιτύλιγμα, για σκοπούς εντυπωσιασμού.

Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι Αθήνα και Λευκωσία δεν θα πρέπει να επηρεαστούν από ομιχλώδεις πληροφορίες που στοχεύουν σε σύγχυση και συνέστησε όπως Κύπρος και Ελλάδα έχουν σημείο αναφοράς τα συμφωνημένα, καθαρά και σαφή κείμενα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναφέρονται σε πλήρη εφαρμογή από την Τουρκία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης και στις δέκα νέες χώρες μέλη της Ενωσης. Θα πρέπει επίσης, πρόσθεσε, να στηριχθούν στο γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι για διαπραγμάτευση, εκείνη της Κομισιόν.

Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι οι "25" θα απορρίψουν την τουρκική πρόταση, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι το διαπραγματευτικό περιβάλλον μεταβάλλεται συνεχώς και ότι δεν θα ήταν σωστό να μιλήσει για την τελική κατάληξη.

«Κάποιος μπορεί να περιμένει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα αντιληφθούν ότι η Αγκυρα έκανε μια απόπειρα εντυπωσιασμού χωρίς περιεχόμενο», παρατήρησε ο κ. Κουμουτσάκος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας, χαρακτήρισε «μπανανόφλουδα και εμπαιγμό» την τουρκική «πρόταση» και προειδοποίησε ότι η Λευκωσία θα επιστρέψει σε πιο σκληρή γραμμή σε περίπτωση κατά την οποία κάποιοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν και να εκμεταλλευθούν την πρόταση της Τουρκίας, προκειμένου να περιοριστούν οι κυρώσεις για τη μη εναρμόνισή της.

Ο κ. Λιλλήκας υποστήριξε επίσης ότι η τουρκική κίνηση προετοιμάστηκε με τη βοήθεια άλλων χωρών εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιες προτάσεις.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή