Η πρώτη διαδερμική εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας σε δημόσιο νοσοκομείο

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 11:18
Shutterstock
A- A A+

Ένα ακόμα δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα ξεχώρισε. Πρόκειται για το ΓΝΑ Ιπποκράτειο, στο οποίο έγινε η πρώτη διαδερμική εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας.

Συγκεκριμένα, η πρώτη εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας σε ασθενή με ανεπάρκεια μιτροειδούς με πολλές συννοσηρότητες έγινε από την «Ομάδα Καρδιάς», η οποία αποτελείται από Καρδιολόγους και Καρδιοχειρουργούς. Η Ομάδα Καρδιάς απαρτιζόταν από τους: Κώστα Τούτουζα, Γιώργο Λάτσιο, Βασίλη Λόζο,  Κων/να Αγγέλη, Μαρία Δρακοπούλου, Ιωάννη Τόλιο και Νίκος Κουφάκη.

Η επέμβαση έγινε στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, Διευθυντής της οποίας είναι ο Καθηγητής κ. Δημήτρης Τούσουλης, σε συνεργασία με την Α' Καρδιοχειρουργική Κλινική του ΙΓΝΑ που διευθύνει ο Συντονιστής Διευθυντής κ. Κώστας Τριανταφύλλου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέχρι σήμερα η αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας γινόταν με μηχανική ή βιοπροσθετική βαλβίδα μόνο χειρουργικά με επέμβαση ανοικτής καρδιάς. Τα τελευταία χρόνια έχει προταθεί η διαδερμική εμφύτευση της βιοπροσθετικής βαλβίδας σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όπως ανέφερε ο Δ/ντης Α΄ Παν. Καρδιολογικής Κλινικής Καθηγητής Δ. Τούσουλης, η καινοτομία αφορά δύο ενότητες:

1) Την πρώτη επιτυχή διαδερμική εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας από τους θεράποντες ιατρούς και

2) τον συντονισμό της Ομάδας Καρδιάς σε ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνολογικό και διοικητικό επίπεδο. Έτσι δίνεται μια ακόμα δυνατότητα στο Δημόσιο Τομέα για να αντιμετωπισθούν επιτυχώς ασθενείς με ανεπάρκεια μιτροειδούς που πληρούν ορισμένα κριτήρια.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ιπποκράτειο υπάρχει μακρά παράδοση στην καινοτομία τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιμετώπιση των νόσων της μιτροειδούς βαλβίδας. Η πρώτη χειρουργική αντικατάσταση στην Ελλάδα έγινε το 1962, η πρώτη σημαντική δημοσίευση για τη λειτουργία της μιτροειδούς το 1978 και η πρώτη διαδερμική ανάδρομη βαλβιδοπλαστική της μιτροειδούς το 1990. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή