Μπακογιάννη: Εκπληρώνεται μια υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στους ομογενείς

Κριτική Αλαβάνου - Πρόταση ΛΑ.Ο.Σ για Βουλή Απόδημου Ελληνισμού
Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2006 14:39
A- A A+

«Η 6η Παγκόσμια Συνέλευση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και πρέπει και μπορεί να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα στην παγκόσμια προσπάθεια του ελληνισμού», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στο χαιρετισμό της στην τακτική συνέλευση του ΣΑΕ.

Στην ομιλία της η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση του Συμβουλίου: «Διασφαλίσαμε τον θεσμικό του ρόλο. Θωρακίσαμε τη δυναμική του. Διευρύναμε τα πεδία δράσης του. Ενισχύσαμε την αντιπροσωπευτικότητά του. Θέλουμε να το καταστήσουμε αποτελεσματικό δίαυλο επικοινωνίας των απανταχού Ελλήνων με το μητροπολιτικό κέντρο. Σημείο αναφοράς για όλους τους Έλληνες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οσο για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με την οποία θεσμοθετείται η δυνατότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις εκλογές με επιστολική ψήφο, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε πως την πρωτοβουλία αυτή η κυβέρνηση εκπληρώνει μια υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στους ομογενείς.

Κριτική Αλαβάνου στον πρωθυπουργό

Κριτική στον πρωθυπουργό για την εξαγγελία σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος. Όπως παρατήρησε, ο κ. Καραμανλής θα έπρεπε να ακούσει πρώτα τις προτάσεις των αποδήμων και των κομμάτων και μετά να προχωρήσει στην εξαγγελία.

Ο κ. Αλαβάνος τόνισε επίσης την ανάγκη αυτονομίας του ΣΑΕ από την κυβέρνηση, τα κόμματα και την Εκκλησία.

Πρόταση ΛΑ.Ο.Σ. για Βουλή Απόδημου Ελληνισμού

Τη θεσμοθέτηση Βουλής Απόδημου Ελληνισμού πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Ζήτησε να προβλεφθεί η δυνατότητα οι Ελληνες του εξωτερικού να εκλέγουν απόδημους στη Βουλή (12 βουλευτές, όπως οι Επικρατείας) και να δεσμευτούν τα κόμματα ότι στις προσεχείς εκλογές θα βάλουν απόδημους επικεφαλής στα ψηφοδέλτια Επικρατείας τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή