«Η Αθήνα μπλοκάρει την επιστροφή μεταναστών από την Γερμανία» υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε άρθρο που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή της έκδοση.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «παρά το γεγονός ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου ισχύει και πάλι για την Ελλάδα, η Αθήνα δεν απαντά στα αιτήματα της γερμανικής υπηρεσίας Μετανάστευσης (BAMF). Κατά συνέπεια δεν πραγματοποιούνται επιστροφές προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα. (…)».
Η Welt επικαλείται δηλώσεις εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος αναφέρει: «Μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί 50 αιτήσεις στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες. Όμως η Αθήνα δεν στέλνει, όπως προβλέπει η Κομισιόν, τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι πληρούνται τα στάνταρτ της ευρωπαϊκής οδηγίας για την υποδοχή προσφύγων και της διάταξης για τη διαδικασία ασύλου».
Die Zeit: «Ντροπή ή ευκαιρία η Μόρια»;
Στο προσφυγικό και στην κατάσταση στο hot spot της Μόριας εστιάζει και η γερμανική εφημερίδα Die Zeit. «Από την ημέρα υπογραφής της προσφυγικής συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας στις 20 Μαρτίου του 2016 η Μόρια έγινε ένα αποκαλούμενο hotspot. Ένα πεδίο δοκιμής, στο οποίο η Ε.Ε. θέλει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να τιθασεύσει, σε κάποιο βαθμό, την προσφυγική κρίση με την συμβολή των γειτόνων, νέους νόμους, πολλά χρήματα και πολύ προσωπικό», γράφει η εφημερίδα σε ρεπορτάζ της από τη Λέσβο με τίτλο «Ντροπή ή ευκαιρία η Μόρια;»
«Αρχικά σχεδιασμένη ως κέντρο διέλευσης, η Μόρια είναι σήμερα κέντρο καταγραφής, πρώτη βαθμίδα για το αίτημα ασύλου και κρατητήριο όσων προορίζονται για απέλαση. Για κάποιους είναι σύμβολο απανθρωπιάς. Για την Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση η Μόρια είναι πρότυπο» προσθέτει η εφημερίδα.
Παραθέτει επίσης δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος διερωτάται: «Ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση; Η μικρή Ελλάδα θα βυθιζόταν, η Ε.Ε. θα διαλυόταν και η διεθνής προστασία προσφύγων δεν θα ήταν παρά μια ανάμνηση».
Όπως λέει ο Έλληνας υπουργός, στη Λέσβο έρχονται πλέον κυρίως Αφρικανοί, Πακιστανοί και Αφγανοί και σχεδόν κανένας Ιρακινός ή Σύριος. Ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τον Γ. Μουζάλα θα ήταν η ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας και η κατάρρευση των hotspot υπό το βάρος των προσφυγικών ροών, σημειώνει η Zeit. «Tα νησιά μας δεν πρέπει να ξαναγίνουν τεράστια κέντρα υποδοχής. Δεν θα το αντέχαμε. Δεν θα το άντεχε η Ευρώπη. Τα βάρη πρέπει να επωμιστούν όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε.» υπογραμμίζει ο κ. Μουζάλας και ασκώντας κριτική κυρίως σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες σημειώνει ότι «δεν νοιάζονται αν λειτουργούν ή όχι τα ελληνικά κέντρα υποδοχής».