Να εμποδίσει ομιλία Μέρκελ σε εκδήλωση για τον Κολ επιχείρησε η σύζυγός του

Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 17:05
UPD:17:20
REUTERS/JOHANNES EISELE

Η οργάνωση της τελετής στη μνήμη του Χέλμουτ Κολ προκαλεί εντάσεις ανάμεσα στις αρχές της Γερμανίας και την οικογένεια του πρώην καγκελαρίου της χώρας.

A- A A+

Η οργάνωση της τελετής στη μνήμη του Χέλμουτ Κολ προκαλεί εντάσεις ανάμεσα στις αρχές της Γερμανίας και την οικογένεια του πρώην καγκελαρίου της χώρας, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς το περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι η χήρα του επιχείρησε να εμποδίσει την ομιλία της Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον θα συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή τελετή στη μνήμη του Χέλμουτ Κόλ που έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου στο Στρασβούργο.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης και ο Μπ. Κλίντον θα εκφωνήσουν ο καθένας την ομιλία του, όπως και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συμβούλιο, Επιτροπή και Κοινοβούλιο) στη διάρκεια της τελετής αυτής, η οποία οργανώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τιμηθεί η μνήμη του Κολ.

Η Μάικε Κολ-Ρίχτερ, δεύτερη σύζυγος του πρώην καγκελαρίου, ήθελε να εκφωνήσουν λόγο στη διάρκεια της ευρωπαϊκής τελετής μόνον οι ξένοι προσκεκλημένοι, αναφέρει το Der Spiegel.

Η κ. Μέρκελ, η οποία άρχισε την πολιτική σταδιοδρομία της όταν ο Χέλμουτ Κολ της εμπιστεύθηκε υπουργικά χαρτοφυλάκια μετά την επανένωση της Γερμανίας, είχε έρθει σε πολιτική ρήξη με τον πρώην μέντορά της στη διάρκεια του σκανδάλου με τα μαύρα ταμεία της κεντροδεξιάς Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης Γερμανίας (CDU) και ανέλαβε το 2000 την ηγεσία του κόμματος που για καιρό διηύθυνε ο Κολ.

Από τους προσκεκλημένους, η χήρα του «πατέρα της επανένωσης» της Γερμανίας επιθυμούσε να εκφωνήσει λόγο ο δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ένας από τους τελευταίους πολιτικούς αξιωματούχους που είχε συνομιλήσει με τον Χέλμουτ Κολ και αντίπαλος της πολιτικής της υποδοχής των προσφύγων που είχε υιοθετήσει η κ. Μέρκελ.

Τελικά η Μάικε Κολ-Ρίχτερ, προειδοποιημένη από οικείους της ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σκάνδαλο, άλλαξε γνώμη, συνεχίζει το περιοδικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή