Ικανοποιητικό το σχέδιο συμπερασμάτων της φινλανδικής προεδρίας για Αθήνα και Λευκωσία

Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2006 18:39
A- A A+

Ικανοποιητικό για τις επιδιώξεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, κρίνεται σε γενικές γραμμές το σχέδιο συμπερασμάτων που παρουσίασε η φινλανδική προεδρία ενόψει του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. τη Δευτέρα για το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, με δεδομένο ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες προτάσεις της Αγκυρας http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/12/08/1276429.htm .

Το σχέδιο της φινλανδικής προεδρίας βασίζεται ουσιαστικά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προβλέπει το "πάγωμα" ορισμένων κεφαλαίων για την Τουρκία, χωρίς, όμως, να υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των «25» επί του αριθμού των κεφαλαίων που θα πρέπει να "παγώσουν" (υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει το "πάγωμα" οκτώ κεφαλαίων).

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κεφάλαια, στο σχέδιο συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι θα μπορεί να ανοίγουν, χωρίς όμως να κλείνουν, μέχρις ότου επιβεβαιώσει η Επιτροπή ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σε σχέση με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, στο σχέδιο συμπερασμάτων της φινλανδικής προεδρίας έχουν συμπεριληφθεί αναφορές για την ανάγκη σχέσεων καλής γειτονίας και επίλυσης των διμερών και κυρίως των συνοριακών διαφορών, ενώ καλείται ακόμη η Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Αναφορικά με την εξέταση της προόδου της Τουρκίας επισημαίνεται στο σχέδιο ότι το Συμβούλιο θα ζητήσει από την Επιτροπή να ετοιμάσει ειδική έκθεση, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης που υιοθετεί, για την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί επί των θεμάτων που συνδέονται με την αντιδήλωση της Ε.Ε. της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 (σ.σ. ως απάντηση στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής δημοκρατίας).

Εξάλλου, στο σχέδιο συμπερασμάτων της φινλανδικής προεδρίας έχει απαλειφθεί η αναφορά που υπήρχε στην εισήγηση της Επιτροπής για την ανάγκη επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών εντός του 2007.

Συνάντηση Όλι Ρεν - Ταλάτ στις Βρυξέλλες

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο Ολι Ρεν είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Ταλάτ υποστήριξε ότι τα αιτήματα που προβάλλει η Κύπρος σε σχέση με την Τουρκία, αποτελούν υπερβολικές προϋποθέσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση για άρση της απομόνωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας το συντομότερο δυνατόν, ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό σημείωσε ότι οι προσπαρασκευαστικές συζητήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν, ώστε το αργότερο στις αρχές Απριλίου του 2007 να επαναληφθούν ουσιαστικές συζητήσεις για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή