Σχέδιο καταπολέμησης της ανεργίας

Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2001 18:06
A- A A+

Περίπου 54.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημουργηθούν σύντομα στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις της χώρας στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδίου δράσης για την απασχόληση, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας.

Όπως ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται εν μέρει από το Γ' ΚΠΣ και εθνικούς πόρους και ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 235 δισ. δρχ., και χωρίζεται σε πέντε άξονες:

1. Αστικής ανάπτυξης που αφορά μικρά τεχνικά έργα των δήμων (αναπλάσεις, αναπαλαιώσεις κλπ). Θα διατεθούν 38,7 δισ. δρχ. και αφορά 12.692 θέσεις εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλες 3.000 στον ιδιωτικό τομέα.

2. Ανάπτυξη της υπαίθρου: μικρά τεχνικά έργα, διαχείριση οικοσυστημάτων, αγροτουρισμός κλπ. Θα διατεθούν 20,9 δισ. δρχ. και αφορά 5.378 θέσεις εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και 2.121 στον ιδιωτικό τομέα.

3. Κοινωνικές υπηρεσίες (το πρόγραμμα αυτό ξεκινάει άμεσα) και περιλαμβάνει θέσεις εργασίας σε βρεφονηπιακούς - νηπιακούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, κέντρα κοινωνικής μέριμνας κλπ. Θα διατεθούν 84,8 δισ. δρχ. και αφορά 8.119 θέσεις εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

4. Τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης: Τοπικά σχέδια δράσης για την απασχόληση, ειδική δράση για τσιγγάνους, παλιννοστούντες. Θα διατεθούν 46 δισ. δρχ. και αφορά 2.152 θέσεις εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και 1.120 στον ιδιωτικό τομέα.

5. Καινοτομίες και νέες τεχνολογίες: Ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, δίκτυα πληροφόρησης κλπ. Θα διατεθούν 44,8 δισ. δρχ. και αφορά 8.398 θέσεις εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και 10.880 στον ιδιωτικό τομέα.

Ολα τα επιμέρους προγράμματα θα υλοποιήσουν οι δημοτικές επιχειρήσεις και οι αναπτυξιακές εταιρείες της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, ενώ οι προσλήψεις για τα προγράμματα κοινωνικών υπηρεσιών θα γίνουν μέσω του ΑΣΕΠ, ενώ για τα υπόλοιπα μέσω του ΟΑΕΔ.

Η διάρκεια των συμβάσεων θα είναι 12μηνη και οι υποχρεώσεις των ΟΤΑ προς τους εργαζόμενους θα είναι η υποχρεωτική λειτουργία των μονάδων για δυο τουλάχιστον χρόνια χωρίς μείωση των απασχολούμενων. Για τους υπόλοιπους άξονες οι δήμοι θα καλύπτουν την διαφορά που προκύπτει αν από τον κατώτατο μισθό αφαιρεθεί η επιδότηση του ΟΑΕΔ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή