«Ο πρόεδρος Μπους ελπίζει σε ένα θαύμα που θα τον δικαιώσει στα μάτια της Ιστορίας»

Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2006 19:50
UPD:20:02
A- A A+

«Ο πρόεδρος Μπους θα συνεχίσει τον ίδιο δρόμο, χωρίς να ακούσει τις προτάσεις της Eπιτροπής Μελετών για το Ιράκ. Αν αλλάξει κατεύθυνση, θα χαρακτηριστεί ένας αποτυχημένος που παραδέχεται τα λάθη του. Αντίθετα, αν συνεχίσει τον δρόμο που έχει πάρει μπορεί πάντα να ελπίζει σε ένα θαύμα που θα τον δικαιώσει στα μάτια της Ιστορίας». Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ένας από τους πιο γνωστούς αμερικανούς συγγραφείς, ο Τζόναθαν Φράνζεν (Jonathan Franzen φωτό, www.jonathanfranzen.com ), γνωστός από το βιβλίο του «Οι διορθώσεις» (Τhe Corrections).

Κατά την άποψή του, ο Μπους δεν έχει τίποτα να χάσει αν συνεχίσει ως έχει την πολιτική του στο Ιράκ. «Είναι σαν τον πρόεδρο μιας εταιρείας που έχει χαλάσει δισεκατομμύρια σε μια τρομακτική υπόθεση, και συνεχίζει να το κάνει αφού κανείς δεν μπορεί να τον απολύσει. Γιατί τα χρήματα, όπως και οι ζωές, ανήκουν σε άλλους», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Ο Φράνζεν πιστεύει ότι η Αμερική ζει το τέλος μιας εποχής και επισημαίνει: «Οι νεοσυντηρητικοί δυσφημίστηκαν τόσο πολύ στο Ιράκ, ώστε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την πιθανότητα να τους πάρει στο μέλλον κάποιος στα σοβαρά. Πρόκειται για ανθρώπους με ανοικτά φιλο-ισραηλινές θέσεις που πιστεύουν ότι ο αμερικανικός λαός δεν θα έπαιρνε ποτέ με τη θέλησή του την πρωτοβουλία για εκκαθάριση της Μέσης Ανατολής. Το Ιράκ αποτέλεσε την ευκαιρία που αναζητούσαν εδώ και καιρό».

Από την αρχή – σημειώνει - ήταν φανερό ότι ο συσχετισμός των Διδύμων Πύργων με τον Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ένα «βουνό από ψέματα. Στο τέλος, η κυβέρνηση Μπους κατόρθωσε να αυτοκαταστραφεί. Οι Δημοκρατικοί είναι τώρα τόσο οργισμένοι, ώστε θα ξεκινήσουν έρευνες για τα πάντα, από το Αμπού Γράιμπ μέχρι τη Χαλιμπάρτον. Στο μεταξύ, όμως, θα εξακολουθήσει να σκοτώνεται κόσμος στο Ιράκ, και η Αμερική θα εξακολουθήσει να δαπανά δισεκατομμύρια που δεν έχει, και οι επιπτώσεις αυτής της καταστροφής θα είναι αισθητές για πολλές γενιές».

Από τη πλευρά τους οι Δημοκρατικοί έχουν αρχίσει να κάνουν σαφείς τις προθέσεις τους τόσο στο Ιράκ –απ’ όπου επιδιώκουν την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων όσο το δυνατόν συντομότερα- , όσο και γενικότερα στη διεθνή σκηνή -όπου μιλούν για «συναινετικές διμερείς και διεθνείς σχέσεις».

Όπως υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος , Χάουαρντ Ντιν, από το βήμα του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Πόρτο της Πορτογαλίας:

«Εχει έλθει η ώρα οι ΗΠΑ να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους παγκοσμίως. Έχει έλθει η ώρα να συνομιλούμε τίμια και με σεβασμό με τους συμμάχους μας», κάνοντας παράλληλα λόγο για άμεση αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ.

(Πηγή: Corriere della Sera)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή