Όταν το Κατάρ έσωζε τράπεζες

Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 14:00
REUTERS/Fadi Al-Assaad
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Νατάσας Στασινού 
[email protected]

Αγόρασε τα Harrods του Λονδίνου, απέκτησε μερίδιο στη γαλλική ομάδα ποδοσφαίρου Paris St Germain, αλλά και στην ισπανική επιχείρηση ηλεκτρικού ρεύματος Iberdrola, χρηματοδότησε τον ψηλότερο ουρανοξύστη της Ευρώπης, επένδυσε 5 δισ. δολάρια στο κινεζικό χρηματιστήριο. Το Κατάρ έκανε αισθητή την παρουσία του στην παγκόσμια σκηνή μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Καμία κίνησή του, ωστόσο, δεν εξέπληξε, προβλημάτισε (αλλά και ενθουσίασε ορισμένους) τόσο, όσο οι σωτήριες κεφαλαιακές ενέσεις του σε τράπεζες. 

Όταν το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα «μολυσμένο» από την αμερικανική κρίση των τοξικών subrime δανείων κινδύνευε να πέσει σε κώμα, το κρατίδιο του 1,9 εκατ. ανθρώπων, με κατά κεφαλήν εισόδημα άνω των 100.000 δολαρίων, ήταν εκεί. 

Ξεχωρίζουν οι επενδύσεις του στην ελβετική Credit Suisse, σε θυγατρική της ισπανικής Santander και στη βρετανική Barclays. Τότε δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου έκαναν λόγο για τον «λευκό ιππότη» της Μέσης Ανατολής, που προσέφερε «τονωτικό φίλτρο». Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2014, όταν η Deutsche Bank χρειάστηκε κεφάλαια, ο ιππότης ήταν και πάλι εκεί και πριν από λίγους μήνες φιλοδοξούσε μάλιστα να καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχός του.

Το «παραμύθι», όμως, φαίνεται να λήγει απότομα και άδοξα. Με τη Σαουδική Αραβία να λαμβάνει -μέσω τουίτερ- το πράσινο φως της Ουάσιγκτον να στείλει στην απομόνωση τον ιππότη και την Ευρώπη να παρακολουθεί αμήχανη. Όσο για τις τράπεζες, που δέχθηκαν το φίλτρο, μπορεί να αντιμετωπίσουν και παρενέργειες. Μία πρώτη γεύση μας δίνει η περίπτωση της Barclays, που εννιά χρόνια μετά τις περιβόητες κεφαλαιακές ενέσεις αποκαλύπτεται ότι δάνεισε τον ιππότη της για να τη σώσει.    

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή