Λιβανέζος πρώην υπουργός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη

Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 07:16
UPD:08:19
twitter/ Ghassan Salame

O  υποψήφιος για τη θέση του νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη Γκασάν Σαλάμε

A- A A+

Τον διορισμό ενός πρώην υπουργού Πολιτισμού του Λιβάνου ως νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη, ενέκρινε χθες Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Σύμφωνα με επιστολή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πρότεινε για τη θέση τον Γκασάν Σαλάμε, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Επίλυσης Συγκρούσεων στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού.

Το 15μελές συμβούλιο, το οποίο πρέπει να εγκρίνει τον διορισμό ειδικών απεσταλμένων ομόφωνα, είχε διορία μέχρι χθες το βράδυ για να εγείρει αντιρρήσεις και σύμφωνα με τους διπλωμάτες, δεν υπήρξε καμία.

Η αναζήτηση για τον διάδοχο του Μάρτιν Κόμπλερ, Γερμανού διπλωμάτη, ο οποίος έχει υπηρετήσει στη Λιβύη ως απεσταλμένος του ΟΗΕ από τον Νοέμβριο του 2015, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο όταν ο Γκουτέρες πρότεινε τον Παλαιστίνιο πρώην πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τον Φαγιάντ λόγω της εθνικότητάς του. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη «δρουν άδικα και μεροληπτικά προς όφελος της Παλαιστινιακής Αρχής και εις βάρος των συμμάχων μας στο Ισραήλ».

Ο Γκουτέρες είχε περιγράψει την απόρριψη της πρότασης από τις ΗΠΑ ως «απώλεια για την λιβυκή ειρηνευτική διαδικασία και για τους Λιβύους».

Κατόπιν, σύμφωνα με διπλωμάτες, η Ρωσία και άλλα μέλη του συμβουλίου απέρριψαν διαδοχικά έναν Βρετανό και έναν Αμερικανό υποψήφιο. Η θητεία του Κόμπλερ παρατάθηκε έως το τέλος Ιουνίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή