Φωτεινή Παπαδόδημα: «…το ταξίδι της αναζήτησης της πατρίδας δεν σταματάει με το τέλος της ζωής αυτής…»

Η σκηνοθέτις μιλά για την παράσταση «Όταν σε λίγο κατεβήκαμε στη θάλασσα»
Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 08:05
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Με αφετηρία την «Οδύσσεια» του Ομήρου, η ηθοποιός, μουσικός και σκηνοθέτις Φωτεινή Παπαδόδημα ανοίγει έναν διάλογο με τη σύγχρονη πραγματικότητα, με θεματικές επίκαιρες για όλους σε μια Ευρώπη που διαρκώς μεταλλάσσεται, και μας μιλά για την παράσταση «Όταν σε λίγο κατεβήκαμε στη θάλασσα», που παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260, από τις 21 έως τις 23 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση.

«Η παράσταση εμπνέεται από την “Οδύσσεια”, τη “Νέκυια”, αλλά και από άλλα σύγχρονα κείμενα, όπως “Η νοσταλγία” της Μπαρμπαρά Κασέν, από κείμενα δικά μου και ποιήματα που οι ίδιοι οι ηθοποιοί γράψαμε πάνω στις θεματικές: ξένος, εξορία, νοσταλγία, σπίτι, μνήμη, πατρίδα, σπίτι μετά τον θάνατο, Κόλαση, ανάσταση, πότε, λοιπόν, βρίσκεται κανείς σπίτι του».

Τι εξερευνούν οι ηθοποιοί, οι μουσικοί  και οι χορευτές της παράστασης;

«Η μουσική μάς οδηγεί, σε συνδυασμό με την ποιητικότητα του λόγου, στο να δημιουργήσουμε μία νέα γλώσσα, όπου μέλος και πρόζα ενώνονται και προκύπτει κάτι, που θυμίζει, ίσως, τη μουσική απαγγελία του δακτυλικού εξαμέτρου, όπως θα την έκανε ένας ραψωδός με τη λύρα του. Ακόμη, η μουσική μάς οδηγεί και δημιουργεί γέφυρες ανάμεσα σε κείμενα εντελώς διαφορετικών προελεύσεων, όπως η ομηρική “Νέκυια”, το φιλοσοφικό, αλλά άκρως ποιητικό κείμενο της Κασέν, αποσπάσματα από συναξάρια, παραδοσιακά μοιρολόγια. Όλα αυτά μας δίνουν αφορμή, για να εξερευνήσουμε όλο και πιο βαθιά, να επισκεφθούμε, από διαφορετικές πλευρές και μέσα από  πλούσιους αυτοσχεδιασμούς, το καίριο ερώτημα που γεννιέται μέσα από κάθε “Οδύσσεια”: υπάρχει, τελικά, ένα αληθινό σπίτι, και πού τοποθετείται για τον καθέναν, ανάλογα με τα βιώματα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε αυτή την ύπαρξη, ανάλογα με το πού γεννήθηκε και το τι αναζητεί;».

Πού θα ταξιδέψει τους θεατές αυτή η εξερεύνηση;

«Σε ένα τοπίο αχρονικό, μετέωρο, τον Κάτω Κόσμο, έτσι όπως παρουσιάζεται στη “Νέκυια”. Αυτός ο τόπος, αυτή η αιώρηση των ψυχών σε ένα no man’s land, μας αφήνει περιθώριο να ονειρευτούμε όλες αυτές τις πτυχές του ταξιδιού. Είτε αυτό είναι το ταξίδι του Οδυσσέα, ενός σύγχρονου πρόσφυγα, είτε πρόκειται για το ταξίδι μιας ψυχής στην Κόλαση. Εδώ, στην έρευνα των μουσικών και των ηθοποιών, έρχεται και η έρευνα των χορευτριών, που χρησιμοποιούν τεχνικές buto και όχι μόνο, καθώς καθοδηγούνται από την Pauline Huguet σε προσεγγίσεις μίας θεατρικής γλώσσας του σώματος. Ενσαρκώνουν τις ψυχές του Κάτω Κόσμου, που, ίσως, βρίσκονται ανάμεσά μας».

Ποιο είναι το μήνυμα της παράστασης;

«Αυτό, που θα ήθελα να δώσω σαν μήνυμα σε όσους μπορούν να ακούσουν προσεκτικά τα κείμενα που έχουμε επιλέξει, είναι ότι το ταξίδι της αναζήτησης της πατρίδας δεν σταματάει με το τέλος της ζωής αυτής και ότι - κάτι που, πολύ συχνά, ξεχνάμε όλοι - οι σημερινές μας πράξεις και επιλογές, ο τρόπος, με τον οποίον, τελικά, ζούμε και δρούμε αυτά τα χρόνια που είμαστε εν ζωή, είναι πολύ πιθανό να είναι άκρως καθοριστικά για το ταξίδι και την οδύσσεια που μας περιμένει μετά. Κι αυτό αφορά όλους μας, καλλιτέχνες, επιστήμονες, πολιτικούς, απλούς πολίτες, θεατές και ηθοποιούς, με όλη την έννοια της ζωής».

Συντελεστές

Μουσική - σκηνοθεσία: Φωτεινή Παπαδόδημα, σκηνικά - κοστούμια: Όλγα Μπρούμα, φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου, βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Βαμβακά. Παίζουν: Φωτεινή Παπαδόδημα, Αλέξανδρος Αχτάρ, Νίκος Λεκάκης  Ελεάνα Καυκαλά, Λήδα Μανιατάκου. Μουσικοί: Φωτεινή Παπαδόδημα, Γιώργος Παλαμιώτης, Λεωνίδας Σαραντόπουλος, Νίκος Σιδηροκαστρίτης.

Πληροφορίες

Πειραιώς 260 (Χώρος Ε): Πειραιώς 260 - Ταύρος, τηλ.: 210 9282900. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: από 20 έως 25 ευρώ, φοιτητικό: 12 ευρώ, άνεργοι - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 16:00, Σάββατο: 10:00 - 15:00), καταστήματα Reload και βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, ηλεκτρονικά: greekfestival.gr, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00).

Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα οποία εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξή της.

Προτεινόμενα για εσάς