Ερευνώντας αιτίες και συνέπειες παλαιότερων κρίσεων που ταλάνισαν τη χώρα

Το νέο βιβλίο του Τάκη Σ. Παππά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος
Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017 12:48
UPD:12:54
A- A A+

«Σε τεντωμένο σκοινί - Εθνικές κρίσεις και πολιτικοί ακροβατισμοί από τον Τρικούπη έως τον Τσίπρα» τιτλοφορείται το βιβλίο του Τάκη Σ. Παππά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Ο συγγραφέας ερευνά τις αιτίες και τις συνέπειες παλαιότερων κρίσεων που ταλάνισαν τη χώρα. Ξεκινώντας από την εποχή του Τρικούπη και φτάνοντας μέχρι τη σημερινή κυβέρνηση, εντοπίζει τέσσερις μακροχρόνιες σπείρες κρίσεων, με τελευταία τη σημερινή. Δεδομένου ότι κάθε μία από τις τρεις προηγούμενες κρίσεις διήρκεσε 15 χρόνια κατά μέσον όρο, ο Παππάς ενδιαφέρεται να εξηγήσει πρώτα τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτές, κατόπιν τις σχετικές κοινωνικές αντιδράσεις και, τέλος, τους τρόπους με τους οποίους η χώρα επιστρέφει στην ομαλότητα.

 Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, ο συγγραφέας αξιοποιεί τα διδάγματα της συσσωρευμένης ιστορικής εμπειρίας για να φανταστεί το μέλλον. Υποστηρίζει ότι, σε όλες τις προηγούμενες ιστορικές κρίσεις, ο καθοριστικότερος παράγοντας επίλυσης ήταν η πολιτική ηγεσία, με συγκεκριμένα όμως χαρακτηριστικά που αναλύονται στο βιβλίο. Ανακύπτει το ερώτημα: Υπάρχει τέτοιου είδους ηγεσία που να μας κάνει να αισιοδοξούμε πως η έξοδος από τη σημερινή κρίση είναι εφικτή, και μάλιστα σύντομα;

Η έκδοση συμπληρώνεται από εκτενές infographic που τοποθετεί χρονικά τις διάφορες περιόδους σπειροειδούς κρίσης, τις περιόδους σχετικής ομαλότητας, καθώς και τα πολιτικά ή άλλα γεγονότα που τροφοδότησαν επόμενες κρίσεις.

Προτεινόμενα για εσάς