Μπαρόζο: «Δίκαιη η απόφαση για την Τουρκία»

Αγκυρα: «Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ στις πιέσεις των Ελληνοκυπρίων»
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2006 13:03
UPD:13:37
A- A A+

«Δίκαιη» έκρινε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την απόφαση των «25» για μερικό «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Απαντώντας εμμέσως στο χαρακτηρισμό «άδικη» που χρησιμοποίησε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφαση της Ε.Ε. http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/12/12/1277520.htm , ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για «αξιόπιστη και δίκαιη» απόφαση.

«Οι τουρκικές αρχές εξέλαβαν την απόφαση αυτή ως ένα πολύ ισχυρό μήνυμα», συνέχισε ο κ. Μπαρόζο. «Δεν είναι μόνο ότι δεν ανοίγουν οκτώ κεφάλαια, είναι η απόφαση να μην κλείσει κανένα από 35 κεφάλαια προτού σεβαστεί η Τουρκία όλες τις υποχρεώσεις της», πρόσθεσε.

Όπως επεσήμανε, πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα, αλλά ένα μήνυμα που δεν θέλει να κλείσει την πόρτα στην Τουρκία (…). «Το τελεσίγραφο δεν είναι η γλώσσα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε», κατέληξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αγκυρα: Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ στις πιέσεις των Ελληνοκυπρίων

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν, υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ποτέ στην πίεση των Ελληνοκυπρίων. «Δεν ήταν ποτέ στο πρόγραμμά μας να λάβουμε μία μονομερή απόφαση», σημείωσε ο κ. Ταν.

«Εις το εξής οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα βασισθούν επί δίκαιων και αντικειμενικών βάσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι ενέδωσε στις πιέσεις των Ελληνοκυπρίων.

O κ. Ταν υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει στην άρνησή της να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα χωρίς να επιτευχθεί προηγουμένως η άρση των κυρώσεων κατά των Τουρκοκυπρίων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή