ΥΠΕΞ: Επαρκής ο μηχανισμός αξιολόγησης της Τουρκίας

Όχι μόνο παρακολούθηση, αλλά και επανεξέταση μέσω των Εκθέσεων της Επιτροπής
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2006 15:36
UPD:15:42
A- A A+

Επαρκή χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτέρικών το μηχανισμό αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο οποίος αποφασίστηκε κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, «πραγματικά υπάρχει ένας μηχανισμός αξιολόγησης,ο οποίος δεν αφήνει περιθώρια διαφόρων ετών χωρίς η Ένωση να παρατηρεί, να εξετάζει και να αξιολογεί την στάση της Τουρκίας, απέναντι στις ανειλημμένες υποχρεώσεις της».

Όπως υπογράμμισε, η σχετική παράγραφος των Συμπερασμάτων αναφέρεται συγκεκριμένα όχι μόνο σε παρακολούθηση (follow up) αλλά και επανεξέταση (review) μέσω των Εκθέσεων της Επιτροπής προς το Συμβούλιο. «Δεν είναι μια απλή κατάθεση από πλευράς Επιτροπής. Αναφέρεται συγκεκριμένα η λέξη "επανεξέταση". Δεν είναι μια απλή διατύπωση και αξιολόγηση της κατάστασης. Οι ειδικές αναφορές στις Εκθέσεις Προόδου της Επιτροπής στο συγκεκριμένο θέμα επέχουν θέση επαναξιολόγησης. Αυτή είναι η διαφορά», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για σαφές και καθάρο μήνυμα της Ε.Ε. προς την Τουρκία, σημειώνοντας ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών «υπήρχε η πλειοψηφική, συμπαγής, ομάδα κρατών-μελών, η οποία επεδίωκε σαφώς και ενεργητικά να επιτευχθεί τελικώς ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής κυρώσεων για την Τουρκία».

«Είναι ένα μήνυμα το οποίο λέει ότι η ΕΕ δεν κλείνει την πόρτα στην Τουρκία και ταυτόχρονα ότι η συνέχιση και η πρόοδος της ενταξιακής πορείας δεν είναι ομαλή, αν η γείτων δεν εκπληρώνει ανειλημμένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της. Για μας αυτό είναι ένα καθαρό μήνυμα, σύμφωνο με τις επιδιώξεις και τις στρατηγικές επιλογές που έχει κάνει η Ελλάδα στο θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Όσο για το γεγονός ότι παρά την απόφαση των «25» για μερικό «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων, αρχίζει συζήτηση για τα υπόλοιπα Κεφάλαια, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι είναι μια προβλεπόμενη διαδικασία, η οποία συνεχίζεται και δεν αλλοιώνει το μήνυμα της απόφασης του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών.

Τέλος, ερωτηθείς αν διακρίνει κάποια προσπάθεια διασύνδεσης του Κυπριακού με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε: «Και δεν το διακρίνω και δεν υπάρχει».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή