Πρώτη επίσκεψη Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Βατικανό

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2006 16:11
A- A A+

Στο Βατικανό μεταβαίνει σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, στην πρώτη επίσκεψη Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.

Ο αρχιεπίσκοπος θα συναντηθεί με τον Πάπα αύριο, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρώμη θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βατικανού.

Η επίσκεψη αποκτά μία επιπλέον σημασία, καθώς η Αγία Εδρα αποφάσισε να προσφέρει στην Εκκλησία της Ελλάδος δύο κρίκους από την αλυσίδα με την οποία κρατήθηκε δέσμιος στη Ρώμη ο Απόστολος Παύλος. Η αλυσίδα αποτελείται από 14 κρίκους και είναι τοποθετημένη σε ναόσχημη λειψανοθήκη, η οποία λιτανεύεται ετησίως με μεγάλες τιμές, την παραμονή της πανήγυρης της Βασιλικής του Αγίου Παύλου -μία από τις τέσσερις, λεγόμενες, Πατριαρχικές Βασιλικές της Ρώμης- μετά τον εσπερινό (28 Ιουνίου), από τους Βενεδικτίνους μοναχούς.

Ο αρχιεπίσκοπος χθες αναφέρθηκε στο «σκάνδαλο» της διαίρεσης των Χριστιανών, όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «πρέπει κάποτε να το ξεπεράσουμε».

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κάλεσε τους πιστούς να μην σκανδαλιστούν αφού, όπως είπε, δεν πρόκειται να τεθούν δογματικά ζητήματα, αλλά θέματα συνεργασίας στα οποία υπάρχει ήδη συμφωνία http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/12/12/1277631.htm .

Το πρακτορείο «ΑΝΣΑ» χαρακτηρίζει τη συνάντηση Πάπα - Χριστόδουλου ως μια νέα μικρή ψηφίδα στην οικουμενική πορεία. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνάντηση του περασμένου Ιουνίου ανάμεσα στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον καρδινάλιο Σκόλα στην Αθήνα, υπήρξε μια σημαντική προπαρασκευαστική στιγμή, ενδεικτική ενός «κλίματος μέγιστης φιλίας και εγκαρδιότητας».

Τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α' όσο και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μπορούν να λειτουργήσουν ως «γέφυρα» ανάμεσα στην Παπική Εκκλησία και τον Πατριάρχη της Μόσχας Αλέξιο Β', με τον οποίο η Ρώμη δεν έχει ξεκινήσει ακόμη την αναθέρμανση των σχέσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή