«Καμπανάκι» κινδύνου χτύπησαν αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες στη Γαλλία, με φόντο την αύξηση της τιμής στο βούτυρο τον τελευταίο χρόνο, η οποία τους προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις και απειλεί τη βιομηχανία με σοβαρές ελλείψεις.
Μεταξύ Μαΐου 2016 και Μαΐου 2017, οι τιμές για το βούτυρο εκτινάχθηκαν κατά 92%, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα των παρασκευαστών μπισκότων και γλυκών της Γαλλίας, Φαμπιέν Καστανιέρ.
Όπως τόνισε ο ίδιος, σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, το πρόσθετο κόστος σε ετήσια βάση εκτιμάται στα 68 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2016.
Εκτίμησε δε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες «με υπαρκτό τον κίνδυνο να υπάρξουν διαταραχές στον εφοδιασμό του βουτύρου».
Εξάλλου, ο γενικός αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Ματιέ Λαμπέ, χαρακτήρισε «πραγματική απειλή» το ενδεχόμενο ελλείψεων στο βούτυρο, στο τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τον Λαμπέ «οι τιμές καταναλωτή των κρουασάν, των ταρτών, των μπριός θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά, πολύ σύντομα».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP