Οι συριακές κουρδοαραβικές δυνάμεις στα πρόθυρα της «πρωτεύουσας» του ISIS

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017 18:54
UPD:19:13
REUTERS/RODI SAID

Η κουρδοαραβική συμμαχία άρχισε τον Νοέμβριο την εκστρατεία για να εκδιωχθεί το Ι.Κ. από την παγκόσμια «πρωτεύουσά» του, την οποία κατέλαβε το 2014.

A- A A+

Οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) υπερασπίζονται με μανία συνοικία στην είσοδο της Παλιάς Πόλης της Ράκας, μπροστά στην προέλαση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συμμαχίας των συριακών κουρδικών YPG και Σύρων ανταρτών, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή συμμαχία υπό τις ΗΠΑ ενάντια στο ISIS και επιδιώκει να καταλάβει το σημαντικότερο προπύργιο των τζιχαντιστών που απομένει στη Συρία.

«Γίνονται σφοδρές μάχες με το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει καταφύγει σε πολύ μεγάλο βαθμό σε νάρκες κι ελεύθερους σκοπευτές και ενίοτε σε αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της εκστρατείας των SDF για να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές από τη Ράκα, Τζιχάν Σέιχ Άχμεντ.

Η κουρδοαραβική συμμαχία άρχισε τον Νοέμβριο την εκστρατεία για να εκδιωχθεί το Ι.Κ. από την παγκόσμια «πρωτεύουσά» του, την οποία κατέλαβε το 2014.

Αφού μπήκαν στην πόλη της βόρειας Συρίας την 6η Ιουνίου, οι SDF ως τώρα έχουν μπορέσει να καταλάβουν μόνο μια συνοικία στο ανατολικό τμήμα της πόλης και άλλη μια στο δυτικό. Από τη Δευτέρα προσπαθούν να αποσπάσουν οριστικά από τους τζιχαντιστές τη συνοικία Σανάα, επί θύραις της Παλιάς Πόλης, όπου βρίσκονται ισχυρές οχυρές θέσεις του Ι.Κ.

Όμως οι μαχητές της πιο διαβόητης τζιχαντιστικής οργάνωσης του κόσμου προβάλλουν ιδιαίτερα σθεναρή αντίσταση, παρά τα πολυάριθμα πλήγματα εναντίον τους από τα αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού.

«Η συνοικία Ας Σανάα δεν είναι ακόμη εντελώς ασφαλής λόγω των επανειλημμένων επιθέσεων των τζιχαντιστών», υπέδειξε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, η κατάληψη της συνοικίας Σανάα θα σημάνει την έναρξη της αληθινής μάχης για τη Ράκα, αφού κατόπιν οι SDF θα μπορούν να επιτεθούν στο κέντρο της πόλης — αρχίζοντας από την Παλιά Πόλη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή