Ευθ. Λέκκας: Κατά 90-95% επρόκειτο για τον κύριο σεισμό

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινόμενου και στην πορεία θα επανεκτιμήσουμε τη διαδικασία»
Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017 12:52
UPD:13:30
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Την εκτίμηση ότι η σεισμική ακολουθία στη Λέσβο θα συνεχιστεί για κάποιες εβδομάδες, δεδομένου ότι «έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μεγάλο σεισμό» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λεκκας, που βρίσκεται από χθες στο νησί.

Ερωτηθείς εάν ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός ο κ. Λέκκας σημείωσε: «Είμαστε βέβαιοι κατά ένα ποσοστό της τάξης 90-95% -αρκετά σημαντικό ποσοστό- αλλά θα πρέπει βεβαίως, να δούμε και την εξέλιξη του φαινόμενου και στην πορεία να επανεκτιμήσουμε την όλη διαδικασία».

Όπως εξήγησε, «έχουμε να κάνουμε με την ενεργοποίηση ενός υποθαλάσσιου ρήγματος που ουσιαστικά είναι παράλληλο με τις ακτές του νησιού, ένα ρήγμα που δεν ήταν γνωστό γιατί δεν είναι και εύκολα παρατηρήσιμο μέσα στον θαλάσσιο χώρο».

EURONEWS

Για τις μεγάλες καταστροφές στο χωριό Βρίσα, είπε ότι οφείλονται στο συνδυασμό αρνητικών παραγόντων: «Πιθανότατα να έχουμε ένα χαλαρό έδαφος, υψηλό υδροφόρο ορίζοντα, να έχουμε διασπορά σεισμικών κυμάτων στην ευρύτερη περιοχή και στη συνέχεια να έχουμε συμβολή σεισμικών κυμάτων, τέτοια φαινόμενα που σήμερα θα τα ερευνήσουμε».

Τέλος, ερωτηθείς για προβλέψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου σεισμού απάντησε ότι ο ίδιος δεν είναι «υπέρ των προγνώσεων και πολύ περισσότερο υπέρ των εξαγγελιών των προγνώσεων». «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά σε παγκόσμιο επίπεδο για να φτάσουμε σε πρόγνωση σεισμών. Μακάρι να μπορούσαμε, αλλά με την έννοια του τόπου, του χρόνου, του μεγέθους είναι μάλλον αδύνατο στα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή