Ιστορική συνάντηση Βενέδικτου - Χριστόδουλου στο Βατικανό

Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2006 13:03
UPD:16:29

A- A A+

Με τον Πάπα Βενέδικτο 16ο συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό - την πρώτη προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας στην Αγία Έδρα.

Στην προσφώνησή του προς τον Αρχιεπίσκοπο, ο Πάπας Βενέδικτος σημείωσε πως «το πεδίο είναι ευρύτατο για την ενίσχυση της πολιτιστικής και ποιμαντικής συνεργασίας μας» και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των δύο Εκκλησιών ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού τους κινδύνους που απειλούν τη χριστιανική πίστη, όπως την αυξανόμενη εκοσμίκευση. Στόχος είπε είναι η πλήρης κοινωνία Ορθοδόξων και Καθολικών.

Στη δική του προσφώνηση το Αρχιεπίσκοπος Αθηνών τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η στερρά ημών προσδοκία δια την υπέρβασιν των αποκλειόντων τον δρόμον της εν τη πίστει ενότητος δογματικών εμποδίων, εμπλουτίζουν την προσευχήν ημών και ενδυναμώνουν την επιθυμίαν να βιώσωμεν με την επίνευσιν την πλήρη ενότητα και να μεταλάβωμεν του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου εκ του αυτού Ποτηρίου της Ζωής. Προς τούτο ευχόμεθα ευόδωσιν των εργασιών της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής».

Ο κ. Χριστόδουλος μίλησε για κινδύνους οι οποίοι απειλούν τις αξίες και τις δομές του ευρωπαϊκού πολιτισμού και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Η τάσις δια σταδιακήν αποχριστιανοποίησιν της Ευρώπης, με απώτερον στόχον τον εξωβελισμόν της Εκκλησίας από τον δημόσιον βίον και την απώθησίν Της εις το κοινωνικόν περιθώριον· τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται εκ της μετακινήσεως χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, ποικίλης προσελεύσεως· οι κίνδυνοι οι προερχόμενοι εκ του θρησκευτικού φανατισμού· αι τολμηραί και εγγίζουσαι τα όρια της αρχαιοελληνικής «ύβρεως» εξελίξεις της βιοτεχνολογίας εις το τομέα της Γενετικής· η διεύρυνσις του χάσματος μεταξύ πλουσίων και πτωχών· οι κίνδυνοι τους οποίους διατρέχουν οι νέοι μας· η διαφαινομένη πιθανότης συγκρούσεως πολιτισμών και θρησκειών· η ανάγκη διαφυλάξεως της πνευματικής και πολιτισμικής ταυτότητος των Ευρωπαίων πολιτών και του πυρήνος της οικογενείας· η εξαχρείωσις και ο ευτελισμός του ανθρώπου, μάλιστα πολλάκις υπό τον μανδύαν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων· η παντί τρόπω καλλιεργουμένη καταναλωτική μανία και η συνακόλουθος παραγωγή τυποποιημένου τρόπου ζωής με μοναδικήν αξίαν την, ανεξαρτήτως ψυχικού κόστους, απόλαυσιν και πλείστα άλλα κοινωνικά προβλήματα, περί των οποίων πολλάκις και Υμείς έχετε ομιλήσει, αποτελούν δι υ­μας αληθείς προκλήσεις, τας οποίας είμεθα έτοιμοι να αντιμετωπίσωμεν εν τω αληθεί πνεύματι της εν Χριστώ ζωής. Η συμβολή ενταύθα του Ορθοδόξου θεολογικού και ποιμαντικού λόγου είναι απολύτως αναγκαία».

Στη συνέχεια οι κ.κ. Χριστόδουλος και Βενέδικτος υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο κοινό ανακοινωθέν ο Πάπας και ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνουν μεταξύ άλλων την κοινή αποστολή τους να διανύσουν «την δύσβατον ατραπόν του διαλόγου της αληθείας προς αποκατάστασιν της κοινωνίας της πίστεως εν τω συνδέσμω της αγάπης».

Ιδιαίτερα μάλιστα τονίζεται: «Θεωρούμεν τας θρησκείας ως έχουσας ιδιαίτερον ρόλον διά την φύλαξιν της επικρατήσεως της εν τω κόσμω ειρήνης και ότι αυταί δεν ημπορούν να μετατραπούν εις εστίας μισαλλοδοξίας και βίας. Ως Χριστιανοί ηγέται προτρέπομεν από κοινού το σύνολον των θρησκευτικών ηγετών όπως συνεχίζωσι και ενδυναμώσωσι τον διαθρησκειακόν διάλογον και εργασώσι διά την δημιουργία μιας κοινωνίας ειρήνης και αδελφότητος μεταξύ προσώπων και λαών».

Σε άλλο σημείο της κοινής δήλωσής τους οι δύο ηγέτες επισημαίνουν «αξιούμεν μείζονα ευαισθησίαν διά την αποτελεσματικοτέραν προστασίαν εις τας χώρας ημών τόσο εις ευρωπαικόν όσο και εις παγκόσμιον επίπεδον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων άτινα εδράζονται επί της αξιοπρεπείας του ανθρωπίνου προσώπου ως δημιουργίας κατ' εικόνα Θεού».

Οι δύο εκκλησιαστικοί ηγέτες προτρέπουν τις προηγμένες χώρες να «επιδείξουν μεγαλύτερη συνδρομή προς τα αναπτυσσόμενα κράτη αλλά και τα πιο φτωχά, με στόχο να βοηθηθούν οι αδύναμοι και φτωχοί που είναι τα κατ'εξοχήν τέκνα του Θεού» και καταλήγουν «λόγω των κοινών ημών πεποιθήσεων συντασσόμεθα εις την κοινήν ημών επιθυμίαν διά περαιτέρω δέσμευσιν διά την ανάπτυξιν της κοινωνίας, εν πνεύματι εποικοδομητικής συνεργασίας διά την διακονίαν των ανθρώπων και των λαών, δίδοντες την μαρτυρίαν της πίστεως και εν ημίν ελπίδος».

Νωρίς το πρωί, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με τη συνοδεία επισκέφθηκαν τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και ξεναγήθηκαν στους χώρους του ιστορικού Ναού από τον αρμόδιο Καρδινάλιο.

Ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε ένα ασημένιο κανδήλι στον τάφο του Αγίου Πέτρου, το οποίο άναψε ενώ έψαλε δέηση. Βυζαντινοί ύμνοι πλημμύρισαν τον ¶γιο Πέτρο καθώς ο Αρχιεπίσκοπος έψαλε τρισάγιο στους τάφους του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β', του Παύλου του ΣΤ', ενώ ένα επίχρυσο στεφάνι που ακούμπησε στον τάφο του Ιωάννη Παύλου του Β' έγραφε: «Εδούλευσε εις το Ευαγγέλιον, απόσπασμα από την επιστολή προς Φιλιππισίους του Αποστόλου Παύλου».

Αργά το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος θα παραλάβει σε ειδική τελετή δύο κρίκους από την αλυσίδα που κατά την παράδοση ήταν δεμένος ο Απόστολος Παύλος, προσφορά του Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προς την Εκκλησία της Ελλάδος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή