Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα μετά την κρίση δεν μπορεί να είναι η ίδια με πριν

Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017 16:26
UPD:16:27
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Αλλαγή πολιτικών συσχετισμών με κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων «στην οποία θα κληθεί να μετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ» ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ανοίγοντας το διήμερο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών (e-kyklos) παρουσία αρκετών ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Όπως είπε στόχος δεν είναι η «Ελλάδα Μετά» να είναι ξανά η «Ελλάδα πριν», η Ελλάδα  του άνετου παρελθόντος όπως το βίωνε η κοινωνία πριν την έκρηξη της κρίσης, αλλά η Ελλάδα του προκλητικού μέλλοντος που μπορεί να καταστεί είτε ευεργετικό είτε απειλητικό. Η επιστροφή στο πριν είναι κυνήγι ενός κινούμενου στόχου. Η επίγνωση του μέλλοντος μας επιτρέπει να επιβιβαστούμε στον στόχο. Η «Ελλάδα Μετά» είναι στην πραγματικότητα μια επώδυνη αλλά απολύτως αναγκαία άσκηση εθνικής και κοινωνικής αυτογνωσίας σε μια χώρα που νιώθει βαθειά ηττημένη και πρέπει να ξαναβρεί την αυτοπεποίθηση της, οικονομικά, θεσμικά, εθνικά».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι το αναγκαίο πρόταγμα για να επιτευχθεί η ανόρθωση της χώρας αναφέροντας ότι για αυτό πρέπει να συντρέχουν πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις. Όπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χρειάζεται αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις «βουλευτικές εκλογές, η μεταβολή των εκλογικών και κοινοβουλευτικών συσχετισμών, μια άλλη κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού στην οποία θα κληθεί να μετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να μπορεί να παρεμποδίσει ή να καθοδηγήσει τις εξελίξεις. Και αυτό όμως δεν αρκεί. Χρειάζονται ούτως ή άλλως ευρύτερες θεσμικές συναινέσεις για την ανάδειξη ΠτΔ τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο 2020 (180 ψήφοι) και την σταθεροποίηση του εκλογικού συστήματος (200 ψήφοι). Κυρίως όμως χρειάζεται νέου τύπου πολιτική συναίνεση ως προς το μακροπρόθεσμο πλαίσιο στρατηγικής αναφοράς της χώρας. Πραγματική εθνική "ιδιοκτησία" της στρατηγικής επανόδου στην κανονικότητα».

Σχετικά με τις κοινωνικές προϋποθέσεις υποστήριξε ότι «πρόκειται την ανάγκη για μια αλλαγή του κυρίαρχου κοινωνικού παραδείγματος. Για μια σύγκρουση ως προς την ηγεμονία των ιδεών και αντιλήψεων που δεν μπορεί να διεξαχθεί με όρους εμφυλιοπολεμικούς ή έστω αξιακά αλαζονικούς. Δεν μπορεί να χαρίσει στον εθνικολαϊκισμό, τον αντιευρωπαϊσμό, τον τυφλό αντισυστημισμό, τον φοβικό συντηρητισμό όσους έχουν δισταγμούς, φοβίες, αντιστάσεις ή νιώθουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση, ότι έχουν οδηγηθεί οριστικά στο περιθώριο του ευρωπαϊκού και εθνικού γίγνεσθαι. Όταν συνεπώς μιλάμε για το μεταρρυθμιστικό πρόταγμα μιλάμε για τη νέα Αλλαγή. Για το μόνο αίτημα αλλαγής που οδηγεί κάπου εκτός από τη μιζέρια, τη στασιμότητα, την ανασφάλεια».

Τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στο στρατηγικό στόχο "δημοσιονομικός χώρος αναπνοής έναντι μεταρρυθμίσεων" όπως ήταν τον Νοέμβριο του 2014», ενώ σχολίασε τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση παρατηρώντας ότι «η χώρα εγκλωβίστηκε στο μεγάλο πρωθύστερο ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα και παραιτήθηκε έτσι θριαμβολογώντας από το βασικό αίτημά της να της δοθεί δημοσιονομικός χώρος αναπνοής προκειμένου να διευκολυνθεί η επίτευξη υψηλής ονομαστικής διόγκωσης του ΑΕΠ».

Επανέλαβε ότι το ζήτημα του χρέους μπορεί να γίνει το κλειδί του μέλλοντος, υπό ορισμένες συνθήκες και αναφερόμενος στη θεσμική ανασύσταση της χώρας σημείωσε την πρωτεύουσα σημασία να ανακοπεί ο μετασχηματισμός του πολιτικού και οικονομικού λαϊκισμού σε συνταγματικό λαϊκισμό, όπως είπε, τονίζοντας ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να γίνει με τις προβλεπόμενες  συνταγματικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και όχι με δημοψηφισματικού χαρακτήρα ενέργειες.

Την εναρκτήρια ομιλία του κ. Βενιζέλου παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, οι Κ. Σκανδαλίδης, Γ. Μανιάτης, Β. Κεγκέρογλου, Σ. Ξεκαλάκης, Δ. Κρεμαστινός, Ν. Σαλαγιάννης, Σπ. Λυκούδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Χ. Κεφαλίδου, Λ. Γρηγοράκος,  πανεπιστημιακοί, ειδικοί επιστήμονες στελέχη και πολιτικοί φίλοι του κ. Βενιζέλου. Το συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ με διάλογο-συζήτηση ανάμεσα στον διανοητή και φιλόσοφο Στέλιο Ράμφο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή