Μέχρι τον Απρίλιο αντέχει σκουπίδια το «ενδιάμεσο κύτταρο» του ΧΥΤΑ Φυλής

Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2006 19:06
A- A A+

Μέχρι τον Απρίλιο αντέχει την εναπόθεση σκουπιδιών το «ενδιάμεσο κύτταρο» του ΧΥΤΑ της Φυλής, σύμφωνα με διαβεβαίωση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων.

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος, σημειώνοντας ότι η μόνη προσωρινή λύση μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση στα δικαστήρια -όπου έχουν προσφύγει οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι κατά της διαδικασίας σε κάποιο στάδιο της διακήρυξης του διαγωνισμού- είναι το μεγάλωμα του.

Όπως είπε ο υφυπουργός, «υπάρχει η εκπόνηση μελέτης από τον Ενιαίο Σύνδεσμο για μεγάλωμα της παραμέτρου του ενδιάμεσου κυττάρου, ούτως ώστε να προχωρήσει η κατασκευή αυτής της προσωρινής λύσης, ελπίζοντας ότι οι δικαστικές διαμάχες θα έχουν τελειώσει νωρίτερα από το χρονικό διάστημα που αντέχει το σύστημα».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος επέκρινε την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «εδώ και τρία χρόνια παρατηρεί το πρόβλημα των απορριμμάτων, ως αδιάφορος τρίτος και σήμερα το ύψος των απορριμμάτων στο επιστημονικώς λεγόμενο ενδιάμεσο κύτταρο, έφτασε στα 155 μέτρα». «Ο σοβαρότερος κίνδυνος είναι να έχουμε κατολίσθηση σε περίπτωση βροχής, οπότε, αν είναι εργάσιμη μέρα, έχουμε κινδύνους δεκάδων νεκρών», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

«Από το Σεπτέμβριο του 2005 έγιναν οι διαγωνισμοί για την κατασκευή των τριών χώρων υγειονομικής ταφής και υπάρχει εμπλοκή στο Συμβούλιο Επικρατείας. Η λύση είναι το μεγάλωμα του "ενδιάμεσου κυττάρου", προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να γίνουν οι κανονικοί ΧΥΤΑ. Παράλληλα χρηματοδοτήσαμε τον ΕΣΘΛΑ με 450.000 ευρώ για να κάνει τη μελέτη για τους τρόπους σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων», απάντησε ο κ.Νάκος.

Στο θέμα του προβλήματος των απορριμμάτων είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Βέρας Νικολαϊδου. Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, «η ευθύνη υλοποίησης των έργων διαχείρισης των αποβλήτων Αττικής ανήκει στην περιφέρεια της Αττικής και όχι στο ΥΠΕΧΩΔΕ»,

Όπως είπε ο κ. Καλογιάννης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της περιφέρειας Αττικής, για το ΧΥΤΑ Γραμματικού έχει αναδειχθεί προσωρινός μειοδότης του έργου και εκκρεμεί το πόρισμα του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη και κατασκευή του.

Για τον ΧΥΤΑ Κερατέας, η Επιτροπή δημοπράτησης του έργου έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών, εκκρεμούν προσφυγές στο ΣτΕ και το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου αναμένεται το Μάρτιο του 2007.

Για τον ΧΥΤΑ Φυλής, η Επιτροπή Δημοπράτησης του έργου έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών, εκκρεμούν και εδώ προσφυγές στο ΣτΕ, το δε άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και η ανάδειξη του προσωρινού μειοδότη αναμένεται εντός διμήνου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή