Σε 68,7% -ποσοστό μεγαλύτερο κατά 2,6 ποσοσταίες μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2015- ανήλθε η συμμετοχή στις βρετανικές εκλογές της 8ης Ιουνίου.
Όπως επιβεβαίωσαν τα τελικά αποτελέσματα, κανένα από τα κόμματα δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία των 326 -σε σύνολο 650- εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι έχασαν το προπύργιό τους, του Κένσινγκτον, στο ανατολικό Λονδίνο, με τους Εργατικούς να επικρατούν με διαφορά 20 ψήφων.
Η κ. Μέι πάντως, το κόμμα της οποίας απέτυχε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στις εκλογές, ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης με τη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Β. Ιρλανδίας.
Ακολουθούν τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία και οι διαφορές εδρών σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2015.
- Συντηρητικό κόμμα: 318 έδρες - Έχασε 12 έδρες
- Εργατικοί: 262 έδρες - Κέρδισε 30 έδρες
- Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP): 35 έδρες - Έχασε 21 έδρες
- Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα: 12 έδρες - Κέρδισε 4 έδρες
- Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP): 10 έδρες - Κέρδισε 2 έδρες
- Sinn Féin: (Βόρεια Ιρλανδία): 7 έδρες - Κέρδισε 3 έδρες
- Plaid Cymru (Κόμμα της Ουαλίας): 4 έδρες - Κέρδισε 1 έδρα
- Πράσινο Κόμμα: 1 έδρα - Καμία διαφορά
- SDLP: 0 έδρες - Έχασε 3 έδρες
- Ενωτικό Κόμμα του Όλστερ (UUP): 0 έδρες - Έχασε 2 έδρες
- UKIP: 0 έδρες - Έχασε 1 έδρα
- Ανεξάρτητοι: 1 έδρα - Καμία διαφορά
Με στήριξη της προτεσταντικής Δεξιάς της Β. Ιρλανδίας η νέα κυβέρνηση Μέι
Νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα σχηματίσει η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και ηγέτιδα του κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Μέι, με την υποστήριξη του δεξιού, προτεσταντικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.
Μια τέτοια συμμαχία, σύμφωνα με την κ. Μέι, θα εγγυηθεί μια «σίγουρη πορεία» για το μέλλον της χώρας.
Μιλώντας μετά την επίσκεψή της στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την επικεφαλής του κράτους βασίλισσα Ελισάβετ, η Τερέζα Μέι σημείωσε ότι μόνον το κόμμα της έχει «τη νομιμοποίηση» να κυβερνήσει, παρά το γεγονός ότι διαθέτει οκτώ έδρες λιγότερες από τις 326 που απαιτούνται για την αυτοδυναμία.
Η ηγέτιδα των Συντηρητικών τόνισε ότι μαζί με τους «φίλους του DUP» θα αρχίσουν να εργάζονται για την πραγματοποίηση του Brexit.
Το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν, ωστόσο, δηλώνει ότι είναι ο «πραγματικός νικητής», καθώς αύξησε κατά 29 τις έδρες του, ενώ οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, διά του ηγέτη τους Τιμ Φάρον τόνισαν ότι η Τερέζα Μέι θα έπρεπε να ντρέπεται που συνεχίζει στην πρωθυπουργία μετά από ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα.
«Ισχυρή σχέση»
Από τους Τόρις λείπουν οκτώ έδρες για την αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, πράγμα που κατέστησε απαραίτητη την αναζήτηση συμμαχίας με το DUP, το μόνο ιδεολογικά συγγενές με τους ίδιους κόμμα στο κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου.
Σε σύντομη δήλωσή της μετά την 25λεπτη συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ, η Τ. Μέι τόνισε ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση η οποία θα εμπνέει σιγουριά και θα ηγηθεί της Μεγάλης Βρετανίας στους κρίσιμους για τη χώρα καιρούς.
Κάνοντας λόγο για «ισχυρή σχέση» των Συντηρητικών με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Β. Ιρλανδίας, χωρίς ωστόσο να εισέλθει σε λεπτομέρειες για το τι έχουν συμφωνήσει, η πρωθυπουργός του Η.Β. σημείωσε ότι θα ηγηθεί της χώρας στις κομβικής σημασίας διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι οποίες αρχίζουν σε μόλις 10 ημέρες.
«Τα δύο κόμματά μας απολαμβάνουν μιας ισχυρής σχέσης εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά. «Αυτό μου δίνει πίστη ότι μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για τα συμφέροντα ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου».
Η ηγέτιδα του DUP Αρλίν Φόστερ επιβεβαίωσε ότι μίλησε με την κ. Μέι και ότι θα συζητήσουν περαιτέρω ώστε να ερευνήσουν «πώς θα γίνει εφικτό να φέρουμε σταθερότητα στο έθνος, σε αυτή την εποχή των μεγάλων προκλήσεων».
Μολονότι το κόμμα της έχει ως σημαία του την καλύτερη δυνατή συμφωνία εν όψει Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, η Α. Φόστερ τόνισε ότι το DUP έχει πάντα στην καρδιά του το συνολικό συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου.
Άτυπη η συμφωνία;
Η Βρετανή πρωθυπουργός, σύμφωνα με το BBC, εκτιμάται ότι θα επιδιώξει άτυπη και όχι ρητή συμφωνία με το DUP, ώστε το τελευταίο να «δανείζει» την υποστήριξή του στους Συντηρητικούς στη Βουλή των Κοινοτήτων στα νομοσχέδια, χωρίς τυπικά να αποτελεί μέρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας και να συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα.
Αθροιζόμενοι οι βουλευτές των Συντηρητικών και του DUP φθάνουν τους 328, δύο περισσότεροι από την αναγκαία πλειοψηφία για τη διακυβέρνηση του Η.Β.
Δεδομένου δε ότι το ιρλανδικό εθνικιστικό – αριστερό Σιν Φέιν δεν θα καταλάβει τις επτά έδρες που κέρδισε, όπως κάνει παραδοσιακά, η κυβέρνηση χρειάζεται στην πραγματικότητα πλειοψηφία όχι στο ήμισυ των 650, αλλά στο ήμισυ των 643 εδρών, δηλαδή 322 και όχι 326 έδρες.
Δύσκολη η «προοδευτική συμμαχία»
Το Εργατικό Κόμμα δήλωσε εξάλλου έτοιμο να σχηματίσει και εκείνο κυβέρνηση μειοψηφίας, αν και διαθέτει πολύ λιγότερες από τις αναγκαίες έδρες (261), θεωρώντας ότι έχει περισσότερα περιθώρια συμμαχιών.
Ωστόσο, αθροιζόμενοι, οι βουλευτές των Εργατικών, του κεντροαριστερού – εθνικιστικού Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του Πράσινου Κόμματος και του ουαλικού Plaid Cymru φθάνουν τις 313 έδρες, ενώ το Σιν Φέιν ξεκαθάρισε ότι αποκλείεται να αλλάξει στάση και να καταλάβει τις επτά έδρες του.
Βαρύ το κλίμα για τη Μέι
Η Τερέζα Μέι δέχεται πάντως καλέσματα να παραιτηθεί και από το ίδιο της το κόμμα, με τη βουλευτή Άννα Σάουμπρι να δηλώνει ότι η καμπάνια της πρωθυπουργού ήταν «καταστροφική» και ότι πλέον πρέπει να σκεφτεί την παραμονή της ή μη στην ηγεσία κυβέρνησης και Συντηρητικών.
Άλλοι βουλευτές, ωστόσο, όπως ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, την καλούν να παραμείνει στη θέση της, θεωρώντας ότι ένας εσωκομματικός αγώνας για την ηγεσία θα ήταν αυτή τη στιγμή ολέθριος.
Ανησυχία στην Ε.Ε.
Αντιδρώντας στο αποτέλεσμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο σε ό,τι αφορά το Brexit, ενώ ο διαπραγματευτής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. Γκι Φέρχοφστατ, έκανε λόγο για αυτογκόλ το οποίο έκανε τις διαπραγματεύσεις πιο περίπλοκες.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την Τερέζα Μέι να κάνει στην άκρη ώστε να αναλάβει μία κυβέρνηση η οποία να είναι «πραγματικά αντιπροσωπευτική του λαού της χώρας», ενώ δήλωσε στο BBC ότι «είναι ξεκάθαρο ποιος κέρδισε αυτές τις εκλογές», υπονοώντας τον ίδιο και τους Εργατικούς.
Ξεκαθάρισε δε ότι το Εργατικό Κόμμα δεν θα εισέλθει σε παζάρια συμμαχιών με άλλα κόμματα.
Το Πράσινο Κόμμα εκτίμησε ότι μια κυβέρνηση Συντηρητικών με τη στήριξη του δεξιού DUP θα αποτελέσει «συμμαχία του χάους».
Η κ. Μέι έχει δικαίωμα να μείνει στην εξουσία και να ζητήσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων την έγκριση του ετήσιου Λόγου του Βασίλισσας, στις 19 Ιουνίου, πράγμα που θα έχει ισχύ ψήφου εμπιστοσύνης.
Ακέφαλο το UKIP, ηττημένοι οι Σκωτσέζοι εθνικιστές
Ο ηγέτης του δεξιού – αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Πολ Νιούταλ, εξάλλου, υπέβαλε την παραίτησή του μετά την απώλεια της μοναδικής έδρας του κόμματος στη Βουλή, αλλά και την μεγάλη πτώση των ποσοστών του σε ολόκληρη τη χώρα.
Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) παρέμεινε το μεγαλύτερο κόμμα στη Σκωτία, ωστόσο υπέστη δεινή ήττα, χάνοντας 21 έδρες προς τους Συντηρητικούς, τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου την περίοδο 2010 – 2015 και πρώην ηγέτης των τελευταίων, Νικ Κλεγκ, έχασε την έδρα του, ενώ και ο νυν αρχηγός τους, Τιμ Φάρον, κέρδισε οριακά τη δική του.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP