Η αδυναμία της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι να ενισχύσει το κόμμα της, η «δικαίωση» του επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, οι σημαντικές απώλειες του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), η «εξαφάνιση» του UKIP από το βρετανικό κοινοβούλιο και η αβεβαιότητα για το Brexit είναι σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο τα σημαντικότερα συμπεράσματα των βρετανικών εκλογών.
Η Τερέζα Μέι απογοήτευσε το κόμμα της
Αν και αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, το Συντηρητικό Κόμμα, που αρχικά εμφανιζόταν ως το μεγάλο φαβορί, χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Η επικεφαλής του κόμματος, Τερέζα Μέι, είχε ζητήσει από τους ψηφοφόρους να της δώσουν ενισχυμένη πλειοψηφία για να διαπραγματευτεί το Brexit.
Η Τερέζα Μέι φαίνεται ότι διέπραξε το ίδιο λάθος με τον προκάτοχό της Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος απογοήτευσε τους ψηφοφόρους και παραιτήθηκε μετά τη νίκη του «ναι» στο βρετανικό δημοψήφισμα.
«Είναι το μάθημα των δύο τελευταίων ετών», εκτιμά ο Μπρίαν Κλάας του London School of Economics. «Οι ψηφοφόροι δεν θέλουν να θεωρείται δεδομένη η ψήφος τους».
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δικαιώθηκε
Δικαιωμένος εμφανίζεται την ίδια ώρα ο επικεφαλής των Εργατικών. Αν και έχουν σημειωθεί αρκετές απόπειρες για την ανατροπή του από βουλευτές του κόμματός του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ενίσχυσε το ποσοστό των Εργατικών κατά περίπου 30 έδρες, την ώρα που πολλοί ανέμεναν μια μεγάλη ήττα.
Απώλειες για τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας της Σκωτίας
Ακόμη μία έκπληξη των εκλογών ήταν οι απώλειες του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) που αναμένεται να χάσει περίπου 20 από τις 54 έδρες που κατείχε στο βρετανικό κοινοβούλιο. Δύο υψηλόβαθμα στελέχη του, ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ και ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος Άνγκους Ρόμπερτσον έχουν χάσει την έδρα τους.
«Πρόκειται για ένα πολύ κακό νέο για την (πρωθυπουργό της Σκωτίας) Νίκολα Στέρτζον και τις φιλοδοξίες της περί διοργάνωσης νέου δημοψηφίσματος» για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, σχολίασε ο Ίαν Μπεγκ καθηγητής του London School of Economics.
Εξαφάνιση του UKIP από το κοινοβούλιο
Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα UKIP ήταν ο πρώτος υπέρμαχος της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.. Όταν ο στόχος του ικανοποιήθηκε φαίνεται πως έχασε τον βασικό λόγο ύπαρξής του, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε και ο ηγέτης του Νάιτζελ Φάρατζ.
Αβεβαιότητα για το Brexit
Αβεβαιότητα κυριαρχεί για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit, την ώρα που οι σχετικές συζητήσεις είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 19 Ιουνίου.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η βρετανική θέση έχει αποδυναμωθεί και πως το μήνυμα των Βρετανών ψηφοφόρων μπορεί να εκληφθεί ως μια επιλογή για ένα ήπιο Brexit, το αντίθετο από αυτό που επιθυμεί η Μέι.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, ΑFP