Μεσογειακό Δίκτυο Περιπολίας των Ακτών στα νότια θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε.

Αποφάσεις για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής
Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2006 16:34
A- A A+

Αποφάσεις για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και τη βελτίωση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων στο χώρο της ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, υιοθέτησαν σήμερα οι «25» στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σήμερα ότι κατά τη διάρκεια του 2007 θα πρέπει να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία και ο διάλογος, όχι μόνο με τρίτες χώρες αλλά και μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Επίσης, οι «25» συμφώνησαν πως θα πρέπει να βελτιωθεί η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ενισχύοντας την ικανότητα του Οργανισμού Διαχείρισης Εξωτερικών Συνόρων (Frontex).

Στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού συστήματος παρακολούθησης για τα νότια θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε., οι ηγέτες της Ενωσης καλούν το Frontex να συστήσει μαζί με τα κράτη - μέλη της Μεσογείου ένα μόνιμο Μεσογειακό Δίκτυο Περιπολίας των Ακτών (MEDSEA) στα νότια θαλάσσια σύνορα.

Σε ό,τι αφορά τη νόμιμη μετανάστευση, οι «25» συμφώνησαν πως θα πρέπει να αναπτυχθεί μια ορθή διαχείριση των μεταναστευτικών πολιτικών, με πλήρη σεβασμό των εθνικών αρμοδιοτήτων, προκειμένου να βοηθηθούν τα κράτη - μέλη να καλύψουν τις υπάρχουσες και μελλοντικές ανάγκες τους σε εργατικό δυναμικό. Επίσης, τα κράτη - μέλη καλούνται να ανταλλάξουν πληροφορίες για τα μέτρα που λαμβάνουν στους τομείς του ασύλου και της μετανάστευσης.

Κοινές Τεχνολογικές Πρωτοβουλίες και για τις ΜμΕ

Εξάλλου, οι "25" έλαβαν αποφάσεις για την τόνωση της καινοτομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει τις προτάσεις της «για τη δημιουργία Κοινών Τεχνολογικών Πρωτοβουλιών, υπό την καθοδήγηση της βιομηχανίας, στις οποίες θα έχουν εξάλλου πρόσβαση και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ευρωπαϊκή Eνεργειακή Πολιτική για την εξοικονόμηση της ενέργειας

Όσον αφορά την εξέλιξη της ενεργειακής πολιτικής για την Ευρώπη, οι «25» δεσμεύτηκαν πώς θα εργαστούν για να επιτύχουν μεγαλύτερη ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, κυρίως μέσω της συνεργασίας με τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής ενέργειας, διαμετακόμισης και κατανάλωσης. Επίσης, σημαντικός στόχος της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής είναι η απόδοση και η εξοικονόμηση της ενέργειας.

Παράλληλα τα κράτη-μέλη επιδοκιμάζουν τη δημιουργία, στις αρχές του 2007, ενός δικτύου ανταποκριτών ασφαλείας της Ε.Ε. σε θέματα ενέργειας, το οποίο θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη συλλογή και επεξεργασία των διαθέσιμων πληροφοριών που άπτονται της γεωπολιτικής και της ασφάλειας.

Kλιματικές αλλαγές

Όσον αφορά το πρόβλημα της αλλαγής του κλίματος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «προσβλέπει στην αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών αερίων διοξειδίου του άνθρακα, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί στις αρχές της τρίτης περιόδου εμπορίας, που ξεκινά από το 2013». Οι «25» επιδοκιμάζουν τα αποτελέσματα της συνόδου των Η.Ε. για το κλίμα που διεξήχθη στο Ναϊρόμπι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή