Ε.Ε. - Διεύρυνση με γνώμονα την ικανότητα της Ενωσης να εντάσσει νέα μέλη

Μήνυμα σε Αγκυρα: «Οι προσχωρούσες χώρες πρέπει να είναι έτοιμες και ικανές να αναλάβουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις ενός μέλους της Ε.Ε.»
Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2006 16:47
A- A A+

H Διεύρυνση υπήρξε μια επιτυχία για την Ε.Ε. και την Ευρώπη ως σύνολο, καθώς βοήθησε να ξεπεραστούν οι διαιρέσεις στην Ευρώπη, συμβάλλοντας παράλληλα στην ειρήνη και τη σταθερότητα, ενώ αύξησε επίσης το ειδικό βάρος τής Ευρώπης στον κόσμο, καθιστώντας την ισχυρότερο εταίρο.

Αυτό αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, για το θεμα της διεύρυνσης της Ε.Ε.- ένα από τα βασικά θέματα σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όπως υπογραμμίζεται, προκειμένου να διατηρηθεί η ικανότητα ενσωμάτωσης της Ε.Ε., οι προσχωρούσες χώρες πρέπει να είναι έτοιμες και ικανές να αναλάβουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις ενός μέλους της Ε.Ε., η δε Ενωση πρέπει να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά και να αναπτύσσεται. Οι δύο αυτές πτυχές, επισημαίνεται στο κείμενο συμπερασμάτων, έχουν ζωτική σημασία προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση των πολιτών η οποία θα πρέπει επίσης να προωθηθεί μέσω της μεγαλύτερης διαφάνειας και της καλύτερης επικοινωνίας.

Όσο για το ρυθμό των μελλοντικών διευρύνσεων, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη την ικανότητα της Ε.Ε. να εντάσσει νέα μέλη. Στο πλαίσιο αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάζει αξιολογήσεις αντικτύπου όσον αφορά την αίτηση προσχώρησης κάθε χώρας.

Στο κείμενο συμπερασμάτων επισημαίνεται ακόμη ότι η Ε.Ε. τηρεί τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις προσχώρησης, ενώ σχετικά με το ρυθμό της διαδικασίας προσχώρησης διευκρινίζεται ότι εξαρτάται από τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων στη διαπραγματεύομενη χώρα και ότι κάθε χώρα κρίνεται ανεξάρτητα. Υπογραμμίζεται δε -με έμμεση αναφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας- ότι «όσο οι διαπραγματεύσεις δεν πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους η Ε.Ε. θα αποφεύγει να ορίζει καταληκτικές ημερομηνίες προσχώρησης».

Ειδικά για το θέμα της γείτονος, στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι «το Eυρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί τα συμπεράσματα για την Τουρκία που εξέδωσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της 11ης Δεκεμβρίου».

Δυτικά Βαλκάνια

Όσο για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων επιβεβαιώνεται ότι το μέλλον των χωρών αυτών βρίσκεται στην Ε.Ε. και επαναλαμβάνεται ότι η πρόοδος κάθε χώρας στην πορεία της προς την ΕΕ εξαρτάται από τις προσπάθειές της να συμμορφωθεί με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και τις προϋποθέσεις της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει πως το καθεστώς της υποψήφιας χώρας που δόθηκε στη χώρα ήταν η αναγνώριση των μεταρρυθμιστικών επιτευγμάτων της και απευθύνει έκκληση για επιτάχυνση του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων σε βασικούς τομείς, ώστε να προχωρήσει και η πορεία της διαδικασίας διεύρυνσης.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή