Aντιδράσεις προκαλεί η φερόμενη επιλογή της κυβέρνησης να «περάσει» στη Βουλή μέσω τροπολογιών εκκρεμότητες που αφορούν τη β’ αξιολόγηση του προγράμματος.
Στη Διάσκεψη των Προέδρων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων ότι κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την Αλιεία την Παρασκευή, ενδέχεται η Ολομέλεια να κληθεί να ψηφίσει επί τροπολογιών που θα κατατεθούν και θα περιλαμβάνουν προαπαιτούμενα.
Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Τσιάρας διαμαρτυρήθηκε ότι «δεν μπορεί μια κυβέρνηση να καταθέτει σε κύρωση σύμβασης για την αλιεία διατάξεις που αφορούν τη ζωή των πολίτων».
Κατήγγειλε την πρακτική της κυβέρνησης λέγοντας ότι αυτό είναι «αδιανόητο και απαράδεκτο. Είμαστε μπροστά στο φαινόμενο του ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά επιχειρεί σε ένα χρόνο που θα περιορίσει τη δημοσιότητα και ενδεχομένως την συμμετοχή των βουλευτών να ψηφίσει νέα σκληρά μέτρα».
Ενημέρωσε ότι η Ν.Δ. εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή της σε ό,τι αφορά τόσο τον τρόπο νομοθέτησης (με τροπολογίες) των μέτρων όσο και τον χρόνο ψήφισής τους (με κατεπείγουσα διαδικασία) και τόνισε ότι «εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι τα άλλα κόμματα συντάχθηκαν μαζί μας».
Ο κ. Τσιάρας κατέθεσε εκ μέρους του κόμματός του την πρόταση να κατατεθεί ξεχωριστό νομοσχέδιο το οποίο θα έχει ψηφιστεί την Δευτέρα.
Στο ίδιο μήκος και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε με ανάρτησή του στου twitter «έκτακτο: με τροπολογίες στην σύμβαση για την αλιεία έρχονται τα νέα μέτρα. Λογικό. Αφού περνάνε τους ψηφοφόρους τους για χάνους».
Αντιδράσεις υπήρξαν και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την Ένωση Κεντρώων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένονται πέντε έως έξι τροπολογίες, οι οποίες θα ενταχθούν σε μια κύρωση σύμβασης για την αλιεία που ψηφίζεται την Παρασκευή.
Οι ρυθμίσεις αφορούν μεταξύ άλλων συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το αφορολόγητο και τις συλλογικές συμβάσεις.
Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος δεν απέκλεισε νέο πάγωμα των συντάξεων και για το 2022 απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου.
Μετά τις αντιδράσεις των κομμάτων, ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε μια ολιγόωρη προθεσμία για νέες συνεννοήσεις με την κυβέρνηση αν και μετέφερε προς τα κόμματα ότι οι προθεσμίες για να ψηφιστούν τα μέτρα είναι ασφυκτικές.