Πιο αυστηρή «πόρτα» στην Ε.Ε.

Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2006 17:39

A- A A+

«Στην Ε.Ε. υιοθετείται ολοένα και περισσότερο μία αυστηρότερη στάση στο θέμα μίας περαιτέρω διεύρυνσης http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/12/15/1279005.htm . Βεβαίως, όσον αφορά στα κράτη στα οποία έχει δοθεί η υπόσχεση μίας "ευρωπαϊκής προοπτικής", θα πρέπει η υπόσχεση αυτή να τηρηθεί.

Ωστόσο, θα υπάρξουν αυστηρότεροι έλεγχοι σχετικά με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν. Σχέδιο απόφασης, το οποίο συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, προβλέπει ότι η ημερομηνία ένταξης θα αποφασίζεται μόνο «λίγο πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων». Ζητήματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου και τη διαφθορά θα συζητούνται ως πρώτα θέματα, σε αντίθεση με αυτό που γινόταν στο παρελθόν. Σημαντικό ρόλο θα παίζει από εδώ και στο εξής η ικανότητα της Ε.Ε. να εντάξει στους κόλπους της ένα νέο κράτος-μέλος, χωρίς η ίδια να ζημιωθεί. Κυρίως, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι η Ε.Ε. θα μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται και να οδηγείται σε μία περαιτέρω εμβάθυνση και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της διεύρυνσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η διεύρυνση δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τον πολιτικό χαρακτήρα της Ε.Ε.. Συνεπώς, η ικανότητα ενσωμάτωσης της Ε.Ε. γίνεται, όλο και περισσότερο, το κεντρικό σημείο στη συζήτηση σχετικά με τη διεύρυνση. Για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία πρόσφατα απέρριψαν Σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ίδιο ζήτημα, η ικανότητα ενσωμάτωσης πρέπει να εκπληρώνει τρία κριτήρια:

1. Τα όργανα της Ε.Ε. θα πρέπει να μπορούν να εργάζονται αποδοτικά και μετά τη διεύρυνση.

2. Η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να υπερβεί τις οικονομικές της δυνατότητες και 3. Μία διευρυμένη Ε.Ε. θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτύχει τους πολιτικούς της στόχους.

Ο Elmar Brok, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για την πρόταση του Κοινοβουλίου σχετικά με το ζήτημα, ζήτησε περισσότερη διαφάνεια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. "Εχουμε φτάσει πλέον σε ένα όριο και οι πολίτες της Ε.Ε. θέλουν να ξέρουν πού βαδίζουμε", δήλωσε. Και στη Σύνοδο Κορυφής αναγνωρίσθηκε ότι είναι ουσιώδες να θεωρείται δεδομένη η συναίνεση των πολιτών.

Οσον αφορά στις προοπτικές ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, στις οποίες περιλαμβάνονται η Κροατία και η ΠΓΔΜ, η προοπτική αυτή δεν αποτελεί εγγύηση για τη μελλοντική ένταξη. Αυτό δεν θα έπρεπε να εκληφθεί ως «απειλή, αλλά ως ένα ερέθισμα για τις χώρες που επιθυμούν την ένταξη, αλλά και για την ίδια την ΕΕ, η οποία, φυσικά, θα πρέπει να φροντίσει να έχει την ανάλογη ικανότητα ενσωμάτωσης.

Στόχος της πολιτικής της διεύρυνσης είναι να καταστεί ελκυστικότερη η Ε.Ε., αλλά και με μεγαλύτερη ικανότητα δράσης, τόσο προς τα έξω όσο και προς το εσωτερικό της».

SUEDDEUTSCHE ZEITUNG

Υ.Γ. Δεν ήταν επιπόλαιη και ανέμπνευστη η απόφαση να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα διεύρυνση και εμβάθυνση; Κι αν στο λόγο, το πρωθύστερον προσθέτει στο ύφος, στην πολιτική δημιουργεί καταστάσεις μεταξύ δυσάρεστου και καταστροφικού. Το λογικό δεν ήταν να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση το οριστικό της θεσμικό πλαίσιο και να κληθούν στη συνέχεια όσες χώρες το αποδέχονταν και πληρούν τα κριτήρια να γίνουν μέλη;

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή