Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν σε δύο επιθέσεις στην Τεχεράνη σε τοποθεσίες με υψηλό συμβολισμό, στο κοινοβούλιο της χώρας και στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί, ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατία του Ιράν.
Η κυβέρνηση του προέδρου του Ιράν Χασάν Ρουχανί κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα, για την προστασία πιθανών στόχων των τρομοκρατών.
Το πρακτορείο Fars ανακοίνωσε περίπου στις 2 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ότι και οι τέσσερις δράστες της επίθεσης στο κοινοβούλιο είναι νεκροί και η επίθεση έχει λάβει τέλος.
Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, μέσω του πρακτορείου AMAQ της σουνιτικής τζιχαντιστικής οργάνωσης. «Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στο μνημείο του Χομεϊνί και στο ιρανικό κοινοβούλιο στην Τεχεράνη», είχε μεταδώσει αρχικά το πρακτορείο ειδήσεων.
Σε άλλο τηλεγράφημά του, το AMAQ μετέδωσε ότι οι επιθέσεις στο μαυσωλείο του Χομεϊνί πραγματοποιήθηκαν από δύο καμικάζι βομβιστές.
Το ιρανικό υπουργείο Υπηρεσιών Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι «μέλη μιας τρίτης ομάδας τρομοκρατών συνελήφθησαν πριν μπορέσουν να πραγματοποιήσουν επίθεση».
Τέτοιες επιθέσεις είναι σπάνιες στην Τεχεράνη. Οι τελευταίες είχαν πραγματοποιηθεί στα χρόνια που ακολούθησαν την ισλαμική επανάσταση του 1979, κυρίως από την ένοπλη ισλαμική - αριστερή οργάνωση «Μουτζαχεντίν του Λαού».
Το Ιράν εμπλέκεται στον πόλεμο που διεξάγεται στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία είχε ήδη αναλάβει την ευθύνη για ενέργειες στο Ιράν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Το χρονικό των επιθέσεων
Οι επιθέσεις στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκαν το πρωί. Τέσσερις δράστες επιτέθηκαν εναντίον του κοινοβουλίου, όπου ένας εξ αυτών ανατίναξε εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.
Ένας φρουρός ασφαλείας σκοτώθηκε και τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίσθηκαν.
Σύμφωνα με ορισμένα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, οι δυνάμεις της τάξης εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των τρομοκρατών που είχαν οχυρωθεί στους επάνω ορόφους κτηρίου του κοινοβούλίου, όπου οι βουλευτές συνέχισαν τη συνεδρίασή τους υπό την προεδρία του προέδρου του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί.
Κάποια στιγμή ο ένας από τους δράστες βγήκε στη λεωφόρο που περνά κοντά στο κοινοβούλιο και πυροβόλησε τους περαστικούς. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του, αναγκάζοντάς τον να επιστρέψει στο εσωτερικό του κοινοβουλίου.
Στο μαυσωλείο του ιμάμη Χομεϊνί, όπου έπεσαν πυροβολισμοί, μια γυναίκα ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη έξω από το κτήριο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το κοινοβούλιο, στη νότια Τεχεράνη.
Και τρίτη ομάδα
Φωτογραφίες από την έκρηξη μεταδόθηκαν από τα πρακτορεία ειδήσεων, κυρίως στους λογαριασμούς τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Τρεις ή τέσσερις» δράστες επιτέθηκαν στο μαυσωλείο όπου υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός, ένας κηπουρός, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του μαυσωλείου.
Γύρω από τους δύο τόπους των επιθέσεων συγκεντρώθηκαν σημαντικές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ οι σταθμοί του μετρό έχουν κλείσει.
Έκτακτη συνεδρίαση του ιρανικού εθνικού συμβουλίου ασφαλείας συνεκλήθη από τον υπουργό Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζί.
Σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Υπηρεσιών Πληροφοριών, άλλη ομάδα «τρομοκρατών» εξουδετερώθηκε πριν μπορέσει να αναλάβει δράση.
Αν και ορισμένες περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν υπήρξαν στόχοι τζιχαντιστικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων το Ισλαμικό Κράτος, τα μεγάλα αστικά κέντρα δεν είχαν μέχρι τώρα δεχθεί τέτοιες επιθέσεις.
Το Ισλαμικό Κράτος δημοσιοποίησε τον Μάρτιο βίντεο στα περσικά, στο οποίο υποστηρίζει ότι η οργάνωση «θα κατακτήσει το Ιράν και θα το επιστρέψει στο σουνιτικό μουσουλμανικό έθνος», προκαλώντας «λουτρό αίματος των σιιτών».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο