Και οι Μαλδίβες διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ

Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2017 16:15
UPD:17:55
shutterstock
A- A A+

Τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ ανακοίνωσαν πως διακόπτουν οι Μαλδίβες, λίγες ώρες μετά από την ανάλογη απόφαση που έλαβαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Υεμένη και η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, που κατηγορούν τη Ντόχα ότι στηρίζει την τρομοκρατία.

Οι Μαλδίβες, η πλειονότητα των κατοίκων των οποίων είναι μουσουλμάνοι, έχουν μεγάλο αριθμό νεαρών που έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος και πολεμούν στη Μέση Ανατολή.

Οι χώρες του Κόλπου και η Αίγυπτος καταγγέλλουν εδώ και καιρό στήριξη του Κατάρ προς τους ισλαμιστές, κυρίως τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία θεωρούν έναν επικίνδυνο πολιτικό εχθρό.

Το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο SPA ανέφερε ότι το Ριάντ έκλεισε τα σύνορά του με το Κατάρ, διακόπτοντας όλες τις επαφές από εδάφους, θάλασσας και αέρος.

EURONEWS

Η κίνηση έγινε, όπως αναφέρει η σαουδαραβική κυβέρνηση, «για την προστασία της εθνικής ασφάλειας από τον κίνδυνο της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Η Αίγυπτος έκλεισε επίσης τα σύνορά της, λιμάνια και αεροδρόμια σε όλα τα αεροσκάφη και τα πλοία του Κατάρ.

Τα ΗΑΕ έδωσαν διορία 48 ωρών στους διπλωμάτες του Κατάρ να εγκαταλείψουν το έδαφός τους. Το Αμπού Ντάμπι κατηγόρησε ανοικτά την Ντόχα ότι υποστηρίζει, χρηματοδοτεί και εναγκαλίζεται την τρομοκρατία, καθώς και «σεχταριστικές οργανώσεις».

Το Μπαχρέιν διέκοψε επίσης κάθε δεσμό με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλειά του, εμπλεκόμενο στις εσωτερικές του υποθέσεις.

Η διεθνής συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία η οποία αντιμάχεται τους ιρανόφιλους, σιίτες μουσουλμάνους αντάρτες Χούδι και τους συμμάχους τους στην Υεμένη, απέβαλε επίσης το Κατάρ από τις τάξεις της, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι υποστηρίζει οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, ενώ διατηρεί επαφές και «παζαρεύει» με τους πολιτοφύλακες Χούδι.

Το Κατάρ κατηγόρησε τους γείτονές του στον Κόλπο ότι επιδιώκουν να το θέσουν υπό κηδεμονία και κατήγγειλε ως «αδικαιολόγητη» τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή