Ανοιγμα κεφαλαίων πριν το τέλος του 2006 ζητεί η Τουρκία από την Ε.Ε.

Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2006 13:35
A- A A+

Το ανοιγμα ορισμένων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., πριν το τέλος του έτους, αναμένει η Αγκυρα, σύμφωνα με δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

«Ελπίζουμε ότι τα κεφάλαια που πρέπει να ανοίνξου, θα ανοίξουν σύντομα. Αναμένουμε ορισμένα κεφάλαια να ανοίξουν ταχύτατα κατά τη διάρκεια της φινλανδικής προεδρίας» (σ.σ. η φινλανδική προεδρία λήγιει στο τέλος του τρέχοντος έτους), δήλωσε ο κ. Γκιουλ σε δημοσιογράφους.

«Όλα είναι έτοιμα για το άνοιγμα των κεφαλαίων της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, του οικονομικού ελέγχου, της βιομηχανικής πολιτικής, καθώς και των κεφαλαίων για την οικονομική και νομισματική πολιτική», διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ωστόσο χώρες-μέλη της Ε.Ε., και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Ολλανδία, αντιτίθενται στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, καθώς όπως επισημαίνουν, θα σταλεί ένα ασαφές και συγκεχυμένο μήνυμα στους πολίτες της Ε.Ε. αν οι «25» επιβραβεύσουν την Τουρκία με άνοιγμα ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων την ώρα ακριβώς που την τιμώρησαν με το «πάγωμα» οκτώ κεφαλαίων, λόγω της άρνησής της να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Πάντως ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος, Όλι Ρεν κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την Ε.Ε. να ανοίξει το επόμενο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα, αυτό της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή