Μείωση του ΦΠΑ στα e-books προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο

Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2017 14:42
UPD:14:44
REUTERS/VINCENT KESSLER
A- A A+

Μείωση του ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books) πρότεινε με γνωμοδότησή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Η πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να επιβάλουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά βιβλία, ευθυγραμμίζοντάς τον έτσι με τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στα έντυπα μέσα (βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά), εγκρίθηκε από την ολομέλεια με 590 ψήφους υπέρ, οκτώ κατά και 10 αποχές. 

«Ο τρόπος με τον οποίον διαβάζουμε έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει πλέον κανένα νόημα να εφαρμόζουμε διπλά πρότυπα, με τα οποία μία ηλεκτρονική εφημερίδα φορολογείται υψηλότερα από μία έντυπη που αγοράζουμε σε ένα κατάστημα. Η νέα οδηγία θα δώσει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να ευθυγραμμίσουν τον ΦΠΑ που αφορά το ψηφιακό περιεχόμενο με αυτόν που αφορά τα έντυπα μέσα», δήλωσε ο εισηγητής Tom Vandenkendelaere.

Επί του παρόντος τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη υποχρεούνται να επιβάλουν στα ηλεκτρονικά βιβλία φόρο προστιθέμενης αξίας τουλάχιστον 15%. Αντιθέτως, για τα έντυπα βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά επιτρέπεται να χρεώνουν μειωμένους συντελεστές τουλάχιστον 5% και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μηδενικούς.

 

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή