Ψηφιακή ξενάγηση στα Μετέωρα

Μουσείο ψηφιακής απεικόνισης των Μετεώρων στην Καλαμπάκα
Σάββατο, 03 Ιουνίου 2017 09:05
UPD:16:09
A- A A+

Νέα δεδομένα στην τουριστική προβολή των Μετεώρων και της ευρύτερης περιοχής, δημιουργεί η λειτουργία του Μουσείου ψηφιακής απεικόνισης των Μετεώρων στην Καλαμπάκα, το οποίο παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία, μετά από τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμπάκα. 

Το Μουσείο αποτελεί «τεχνολογικό διαμάντι» για ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς χρησιμοποιεί στο έπακρο τις σύγχρονες υπηρεσίες και δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας προκειμένου να «ξεναγήσει» - με  τρόπο που θα ξεπεράσει τυχόν δυσκολίες προσβασιμότητας -  όλους τους ανθρώπους που θα θελήσουν να το παρακολουθήσουν, «φέρνοντας» τρισδιάστατα μπροστά τους την εικόνα της  δημιουργίας του γεωλογικού θαύματος καθώς και πληθώρα πληροφοριών που σχετίζονται με την περιοχή.

Η υποδομή αυτή, όπως έγινε γνωστό από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, προσφέρει τη δυνατότητα παρουσίασης-περιήγησης στα Μετέωρα, στην ευρύτερη περιοχή και την γεωμορφολογική της ιδιομορφία, ενώ στην αίθουσα προβολής τρισδιάστατων βίντεο 110 περίπου θέσεων κινηματογραφικού επιπέδου, παρέχεται η δυνατότητα στους επισκέπτες του να γνωρίσουν το μοναδικό φαινόμενο των βράχων των Μετεώρων. 

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για τουριστική αξιοποίηση του ανεκτίμητου θησαυρού των Μετεώρων -τα 7 μοναστήρια από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco- η δημιουργία Μουσείου ψηφιακής απεικόνισης θα συμβάλει με την ψηφιακή προβολή της Ιστορίας και του πολιτισμού των Μετεώρων.

Σκοπός του προγράμματος είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και των σύγχρονων υπηρεσιών - τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών - ειδικότερα, αποτυπώνοντας, ψηφιοποιώντας, τεκμηριώνοντας και προβάλλοντας στο ευρύ κοινό τον πλούτο των Μετεώρων.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκονται η καθολική παρουσίαση και περιήγηση στον κόσμο των Μετεώρων και η δυνατότητα «ολοκληρωμένης ξενάγησης», ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες σχετίζονται με τη μεγάλη έκταση και τα θέματα προσβασιμότητας, λόγω της γεωμορφολογικής ιδιομορφίας και του ιδιαίτερου αναγλύφου της περιοχής (ιδιαίτερα για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία).

Έτσι, όλοι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν το μοναδικό φαινόμενο των βράχων των Μετεώρων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, όπως επίσης τονίστηκε, έφτασε τις 700.000 ευρώ και η χρηματοδότηση έγινε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς