Nα αναγνωρίσουμε τη νέα πραγματικότητα στις δράσεις της εταιρικής υπευθυνότητας

Στρατηγούλα Βαμβαλή, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αριστείων Εταιρικής Υπευθυνότητας 2017 του ΣΔΕ
Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017 15:00
UPD:30/05/2017 12:01
Elisseos Kontis
A- A A+

Βρισκόμαστε λίγες μόλις εβδομάδες πριν την απονομή των Αριστείων Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Συνδέσμου Διαφημιζόμενων Ελλάδος και αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε στο δρόμο για την εκδήλωση είναι ότι πλέον o όρος Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) αποτελεί ολοένα και πιο σημαντικό κεφάλαιο για τις τοπικές και διεθνείς επιχειρηματικές agendas. Αυτό, μάλιστα, αποδεικνύεται και από την αυξανόμενη συμμετοχή των εταιρειών στο θεσμό και, κυρίως από την  όλο και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση μικρών και μεγάλων εταιρειών στον τομέα της Εταιρικής Υπευθυνότητας.

Στρατηγούλα Βαμβαλή, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αριστείων Εταιρικής Υπευθυνότητας 2017 του ΣΔΕ

Είναι γεγονός ότι σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτή κάνουν μια διαρκή προσπάθεια για τον άνθρωπο, την κοινωνία, την οικονομία: Με οικονομικό, αλλά και ανθρώπινο κόστος, δεσμεύονται και επιλέγουν να ενισχύσουν τους εργαζόμενους, την απασχόληση, την καινοτομία, τη συνεργασία με τους προμηθευτές, αλλά και να υποστηρίξουν τη νεανική επιχειρηματικότητα και τα κοινωνικά προϊόντα.

Εξάλλου, ήταν η χρηματοοικονομική κρίση των τελευταίων ετών, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία έφερε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εταιρειών την προσφορά προς την κοινωνία και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

ELISSEOS KONTIS

Πραγματικά, η έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην Ελλάδα του σήμερα: Μια χώρα σε παρατεταμένη οικονομική κρίση, μια χώρα με χιλιάδες άνεργων, που, επίσης, ‘’δοκιμάζεται’’ και από το προσφυγικό πρόβλημα.

Σε αυτήν την κοινωνία χρειάζονται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε δράσεις και προγράμματα που να επικεντρώνουν στον «άνθρωπο», στο σεβασμό προς αυτόν και στη διατήρηση της αξιοπρέπειάς του είναι επιτακτική ανάγκη.

ELISSEOS KONTIS

Είναι χρέος των εταιρειών να μπορέσουν να λειτουργήσουν υπό το πρίσμα αυτής της νέας πραγματικότητας, απαντώντας με δράσεις εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας, δημιουργώντας συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους, τον πολιτισμό, το περιβάλλον.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει και ο κόσμος τις εταιρείες εκείνες που δεν στέκονται μόνο στο ‘’επιχειρείν’’, αλλά πηγαίνουν ένα βήμα παραπάνω, ενσωματώνοντας στο έργο τους την έννοια της προσφοράς.

ELISSEOS KONTIS

Σε αυτό συμβάλλει η διοργάνωση και η απονομή των Αριστείων Εταιρικής Υπευθυνότητας του ΣΔΕ στις 15 Ιουνίου: Στο να φέρει «μπροστά» τις επιχειρήσεις που «δίνουν πίσω» στην κοινωνία πραγματοποιώντας προγράμματα για τον άνθρωπο, την κοινωνία, τον πολιτισμό, τους εργαζόμενους και τους νέους. Να προβάλει τις εταιρείες εκείνες που δίνουν την ευκαιρία σε προγράμματα που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και να τις βοηθήσει να αναγνωριστούν για τη σημαντικότητα και την καινοτομία τους, αναδεικνύοντας παράλληλα την προσπάθεια των επιχειρήσεων να συμβάλουν έμπρακτα στη διαμόρφωση ενός εταιρικά υπεύθυνου επιχειρείν.

Προτεινόμενα για εσάς