Αλλαγή σελίδας στο Τουρκμενιστάν μετά το θάνατο του ισόβιου προέδρου Νιγιάζοφ

Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2006 21:37
A- A A+

Ο ισόβιος πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Σαπαρμουράτ Νιγιάζοφ απεβίωσε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη σε ηλικία 66 ετών. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ο θάνατος του τουρκμενου προέδρου που κυβερνούσε την κεντρασιατική πρώην σοβιετική δημοκρατία επί 21 συναπτά χρόνια, οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς.

«Ο Τουρκμενμπασί (σ.σ. = ηγέτης όλων των Τουρκμένων) ο Μεγάς είναι νεκρός», ανακοίνωσε ο παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης, προσθέτοντας ότι η κηδεία του τουρκμένου ηγέτη θα γίνει στη γενέτειρά του το χωριό Κιπτσάκ, κοντά στην πρωτεύουσα Ασχαμπάντ.

Η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε επταήμερο πένθος και υπογράμμισε πως θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική του Νιγιάζοφ. «Η εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως είχαν οριστεί, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται. Το Τουρκμενιστάν θα σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις του και τις διμερείς συμφωνίες. Το έθνος πρέπει να παραμείνει ακλόνητο και ενωμένο», επισημαίνεται στην κυβερνητική ανακοίνωση. Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Τουρκμενιστάν συνήλθε εκτάκτως για να συζητήσει μέτρα για τη διασφάλιση «της σταθερότητας και της δημόσιας τάξης» στη χώρα. Μέχρι τον ορισμό του διαδόχου του χρέη προέδρου θα ασκεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ.

Το Λαϊκό Συμβούλιο του Τουρκμενιστάν, αποτελούμενο από 2.500 αξιωματούχους της χώρας, θα συνέλθει εκτάκτως στις 26 Δεκεμβρίου για να συζητήσει το ζήτημα διαδοχής του Νιγιάζοφ. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, προεδρικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός δύο μηνών από τη σύγκληση του Λαϊκού Συμβουλίου.

Μέλη της εξόριστης τουρκμενικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη χώρα τις επόμενες ημέρες. «Δεν θέλουμε να υπάρξουν παρεξηγήσεις. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι ώστε να μην επικρατήσει αναρχία και συγκρούσεις», δήλωσε από τη Μόσχα ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Νουρμουχάμεντ Χανάμοφ.

Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Νιγιάζοφ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ κάλεσε τους Τουρκμένους να αποφύγουν την επικράτηση μιας περιόδου αστάθειας στη χώρα. «Είναι πολύ σημαντικό για μας μια χώρα σαν το Τουρκμενιστάν, που προσελκύει τη διεθνή προσοχή εξαιτίας των φυσικών της πόρων, να συνεχίσει στον δρόμο της σταθερότητας. Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξει κενό και αβεβαιότητα», σημείωσε.

Στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο ελπίζει ότι η μεταβίβαση της εξουσίας θα πραγματοποιηθεί εντός του πλαισίου της νομιμότητας, ότι θα διασφαλισθεί η συνέχεια στις σχέσεις της Μόσχας με το Ασχαμπάντ και ότι η νέα κυβέρνηση θα εργασθεί για το συμφέρον του τουρκμενικού λαού και τη σταθερότητα της Κεντρικής Ασίας.

Σημειώνεται ότι το Τουρκμενιστάν διαθέτει πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου, η εξαγωγή του οποίου ωστόσο, γίνεται μέσω των αγωγών του ρωσικού κολοσσού της Gazprom.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή