Nέος επίσημος απολογισμός των ΗΠΑ για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2001 07:41
UPD:07:47
A- A A+

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης αναθεωρήθηκε εκ νέου προς τα κάτω καθώς σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές οι νεκροί και οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 2.940 αντί για 2.992 όπως ανέφερε η τελευταία εκτίμηση. Συνολικά, μαζί με τα 189 θύματα του Πενταγώνου και τα 44 του αεροσκάφους που κατέπεσε στην Πενσυλβάνια οι νεκροί φθάνουν τους 3.173.

Την Τετάρτη ανασύρθηκαν από τα ερείπια του World Trade Center άλλα τρία πτώματα. Οι διασώστες που εργάζονται στα ερείπια έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής 573 πτώματα. Οι αμερικανικές αρχές αναθεωρούν τον αριθμό των θυμάτων κάνοντας διασταύρωση των στοιχείων και διαγράφοντας τις διπλές εγγραφές καθώς ορισμένα ονόματα αναφέρονται πολλές φορές στους καταλόγους, ενώ άλλα περιλήφθηκαν σε αυτούς κατά λάθος.

Στο μεταξύ, οι αστυνομικές αρχές ευρωπαϊκών χωρών έχουν αποδείξεις ότι ο Ρίτσαρντ Ρέϊντ, ο άνδρας που επιχείρησε να ανατινάξει το αεροσκάφος της American Airlines, το οποίο εκτελούσε την πτήστη Παρίσι-Μαϊάμι, είχε εκπαιδευτεί στη χρήση εκρηκτικών στο Αφγανιστάν, μαζί με τον Γαλλο-μαροκινό Ζακαρίας Μουσάουϊ. Οπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Ρέϊντ και ο Μουσάουϊ, ο οποίος κρατείται στις ΗΠΑ για συνέργεια στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, στα τέλη του 2000 βρίσκονταν στο ίδιο στρατόπεδο της Αλ Κάϊντα για να εκπαιδευτούν στη χρήση εκρηκτικών και σε τεχνικές κατεδάφισης. Πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έδειξαν φωτογραφίες του Ρέϊντ σε μαχητές της οργάνωσης που κρατούνται στο Αφγανιστάν και αυτοί τον αναγνώρισαν.

Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκέφτονται να μεταφέρουν ορισμένους από τους αιχμαλώτους Ταλιμπάν ή τα μέλη της οργάνωσης Αλ Κάϊντα στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντανάμο, στην Κούβα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC επικαλούμενο αξιωματούχους του Πενταγώνου. Σύμφωνα με το NBC, στον όρμο του Γκουαντανάμο, στη νοτιο-ανατολική Κούβα, προετοιμάζεται ένα στρατόπεδο κράτησης αιχμαλώτων που ενδέχεται να ανοίξει στα μέσα Ιανουαρίου. Το στρατόπεδο αυτό προορίζεται για τους σημαντικότερους κρατουμένους, ενώ θα μπορούσε επίσης να στεγάσει και τα στρατοδικεία από τα οποία θέλει ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους να δικαστούν οι αιχμάλωτοι.

Ορισμένοι από τους Ταλιμπάν και τους άνδρες της Αλ Κάϊντα κρατούνται προς το παρόν στο πολεμικό πλοίο USS Peleliou στη θάλασσα του Ομάν, καθώς και σε μία βάση πεζοναυτών στο διεθνές αεροδρόμιο της Κανταχάρ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή