«Αρνηθήκαμε τη λύση για το χρέος που μας παρουσίασε προχθές ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, καθώς θεωρήσαμε πως δεν αντιστοιχεί στις θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός» σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως είπε, για την ελληνική κυβέρνηση, παραμένει ο στρατηγικός στόχος η χώρα να έχει σταθερή δυνατότητα να δανείζεται με μειούμενα επιτόκια μετά το πέρας του τρίτου μνημονίου, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2018.
«Πιστεύουμε πως αυτός ο στόχος είναι κοντά, είτε πάρουμε μία λύση για το χρέος που δεν θα είναι τόσο αισιόδοξη, όπως η πρόταση του Γερμανού υπουργού, είτε πάρουμε μία ακόμη καλύτερη λύση – την οποία εξακολουθούμε να διεκδικούμε και να διαπραγματευόμαστε» σημείωσε. Έτσι κι αλλιώς, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα θα έχει τότε τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές, και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους – καθώς μετά από 7 χρόνια εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα, έχουν διαμορφωθεί οι όροι ώστε οι επενδύσεις στην Ελλάδα να μην είναι υψηλού ρίσκου, αλλά μεγάλης απόδοσης.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η Ελλάδα είναι πλέον ένα κράτος με οικονομία που έχει εξυγιανθεί, αλλά και μία ασφαλής χώρα σε ένα περιβάλλον έντονης αστάθειας. Αν οι εταίροι κάνουν ό,τι οφείλουν για το χρέος, σύμφωνα με τις θυσίες του ελληνικού λαού, αυτό θα πολλαπλασιάσει τη δυναμική. «Πιστεύω πως μετά τις 15 Ιουνίου θα δούμε επαναλαμβανόμενες και σε πολύ τακτικά διαστήματα πολύ καλές ειδήσεις, που θα σχετίζονται τόσο με νέες επενδύσεις όσο και με τον αναγκαίο σχεδιασμό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» κατέληξε.
«Στόχος η Ελλάδα να γίνει πολλαπλός ενεργειακός κόμβος»
Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, επισήμανε πως η ενέργεια αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής πολιτικής.
Αφού σημείωσε πως κεντρικός στόχος είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, η στήριξη της κοινωνίας και η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας, υπογράμμισε πως ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι σημαντικός για την προσέλκυση επενδύσεων και αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική ισχύ της χώρας μας.
Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα πολλαπλός ενεργειακός κόμβος και κόμβος ειρήνης και σταθερότητας. Πρόσθεσε πως συνιστά στρατηγικό στόχο να αξιοποιήσουμε το πλεονέκτημα της γεωγραφικής μας τοποθεσίας. Στόχος, όπως είπε, είναι να γίνει η χώρα μας ένα διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο και στην ενέργεια, όχι μόνο στις μεταφορές.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά σε διπλωματικό επίπεδο για την ωρίμανση μεγάλων ενεργειακών έργων, σημειώνοντας ειδικότερα ότι εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς το έργο του αγωγού TAP, o οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη, προχωρά η αναβάθμιση μιας από τις πιο κομβικές ενεργειακές υποδομές της χώρας, του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και η κατασκευή της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
Σημείωσε ακόμη πως κορυφαίας σημασίας είναι η αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, αναφερόμενος στα τρία συμβόλαια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που υπογράφονται την Πέμπτη. Πρόσθεσε πως ταυτόχρονα «προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση παλιών, αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων, είτε αφορούν την περιοχή του Ιονίου, είτε νοτίως και δυτικώς της Κρήτης και μετά από έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ενεργειακοί κολοσσοί».
Όπως είπε, για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού ενεργοποιείται η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων.
Αναφερόμενος στα τιμολόγια της ΔΕΗ, είπε πως φέτος είχαμε αύξηση κατανάλωσης ΔΕΗ 9% γιατί ήταν βαρύς χειμώνας και επιβαρύνθηκαν τα νοικοκυριά. Πρόσθεσε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση των κοινωνικών τιμολογίων.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως προωθείται νέος νόμος για την ανακύκλωση, ενώ επισήμανε πως στόχος είναι το 2020 να έχουμε δασολόγιο, κτηματολόγιο, δασικό σχεδιασμό και χάρτες, για εύκολη χρήση από κάθε πολίτη.
Αναφέρθηκε επίσης στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», λέγοντας πως θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, και θα αφορά ιδιωτικά και δημόσια κτήρια αλλά και τον κλάδο των μεταφορών.
Σε ό,τι αφορά την πορεία του προγράμματος «Νέα Αθήνα» ο κ. Τσίπρας είπε πως στόχος είναι σε έναν χρόνο να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι θεσμικές ενέργειες, με θεσμική ασφάλεια, το 2018 να γίνουν οι αδειοδοτήσεις και οι διαγωνισμοί, και «μέχρι το 2021 η Αθήνα να έχει αλλάξει όψη».