Λουκία Μιχαλοπούλου: «Νιώθω τυχερή που κάνω αυτό που αγαπάω…»

Η ηθοποιός μιλά με αφορμή την παράσταση «Φωνές»
Σάββατο, 03 Ιουνίου 2017 08:55
UPD:15:19
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Πρωταγωνίστρια σε ένα έργο που, ανατρέχοντας στην παιδική ηλικία, σκιαγραφεί την ύπαρξη, τον έρωτα, την οικογένεια και την εξουσία, δημιουργώντας ουσιαστικά κάτι που σχεδόν έχουμε χάσει: μια κοινή μνήμη, έναν κοινό τόπο, ένα ξεκάθαρο σημείο αναφοράς, η ηθοποιός Λουκία Μιχαλοπούλου μάς μιλά για την παράσταση «Φωνές».

Η θεατρική αυτή σύνθεση από μονόπρακτα του Χάρολντ Πίντερ, που, τριάντα χρόνια μετά την πρώτη τους παρουσίαση, μεταφράζονται εκ νέου και ενώνονται για πρώτη φορά, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, από Τετάρτη έως Κυριακή.

Η Λουκία Μιχαλοπούλου υποδύεται τρεις διαφορετικές γυναίκες που αμφισβητούνται και μιλά για την παράσταση και για τα συναισθήματά της για τη σημερινή Ελλάδα.

Τι περιλαμβάνει η θεατρική σύνθεση «Φωνές»;

«Μια σύνθεση τεσσάρων μονόπρακτων του Χάρολντ Πίντερ - “Κάπου σαν την Αλάσκα”, “Νύχτα”, “Οικογενειακές φωνές” και “Ένα για τον δρόμο” -, με θέματα τη μνήμη, τα παιδικά τραύματα, την κοινωνική και οργανική ανάγκη που ονομάζουμε “οικογένεια”, τη δύναμη της εξουσίας και την κατάχρησή της».

Ποιο είναι το θέμα της παράστασης και τι επιχειρεί να προσεγγίσει μέσα από την ποιητική και φιλοσοφική ματιά του Πίντερ;

«Σε ένα από τα μονόπρακτα, λέει: “Είμαι ξαπλωμένη. Άνθρωποι σκύβουν, μου μιλάνε. Θέλω να τους πω γεια, να κάνω ερωτήσεις, αλλά δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, όταν βρίσκεσαι σε μια γυάλινη αίθουσα με μια βρύση που στάζει”. Την ανάγκη για επικοινωνία και την έλλειψή της. Προσπαθούμε να βρεθούμε με τους άλλους, αλλά οι προσπάθειες αποτυγχάνουν, διότι, αυτό που είμαστε, πάντα θα νομίζουμε πως είναι πιο σημαντικό, οπότε τον χώρο που έχουμε δεν τον ανοίγουμε. Να προσπαθούμε πάντως, ακόμα κι αν δεν τα καταφέρνουμε».

Τι βιώνουν οι ήρωες του έργου;

«Κύκλους, όπως ο σκύλος, που, όταν βασανίζεται, δαγκώνει την ουρά του και περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ρόλων που υποδύεστε;

«Η γυναίκα ως σύζυγος, ως αδελφή, ως μάνα, ως ερωμένη. Υποδύομαι τρεις γυναίκες, που αμφισβητείται η ικανότητά τους και για τους τρεις ρόλους που ανέφερα, παραμένοντας μετέωρες και μόνες».

Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;

«Σφίξιμο στο στομάχι. Δεν ξέρω. Νιώθω τυχερή που κάνω αυτό που αγαπάω, με τον τρόπο που θέλω, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή,  όπου όλα κρέμονται από μια κλωστή».

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Έμπνευση και υγεία. Υγεία και έμπνευση».

Τι σας τονώνει το ηθικό;

«Δημιουργικές στιγμές, συνεργασίες, ο έρωτας…».

ΤΆΣΟΣ ΒΡΕΤΤΌΣ
Ταυτότητα παράστασης

Σύνθεση - σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης, μετάφραση: Δήμος Κουβίδης, σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης, κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, video: Στάθης Αθανασίου, μουσική: Αλέξανδρος Γκόνης, επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου, βοηθός σκηνοθέτη: Ρέα Θωμάκου, φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός, γραφίστας: Θωμάς Παπάζογλου.

Στην ηχογράφηση της μουσικής της παράστασης, πήραν μέρος οι μουσικοί: φλάουτο: Κωνσταντίνα Βεντούρη - Ρούσσου, κλαρινέτο: Βασίλης Μπίλλας, βιολί: Παναγιώτης Λάμπουρας, διεύθυνση παραγωγής: Όλγα Μαυροειδή, παραγωγή: Λυκόφως Γιώργος Λυκιαρδόπουλος. Ερμηνεύουν: Δημήτρης Καταλειφός, Όλια Λαζαρίδου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Νίκος Πουρσανίδης, Μάνος Καρατζογιάννης και ο μικρός Σπύρος Γουλιέλμος.

Πληροφορίες

Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου: Πλαταιών και Προφήτη Δανιήλ 3 - Μεταξουργείο, τηλ.: 211 0132002 - 5. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: έως Κυριακή 11 Ιουνίου: Τετάρτη έως Σάββατο: 21:15, Κυριακή: 20:00. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων - ΑΜΕΑ: 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμείο θεάτρου, Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), καταστήματα Public, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr.

Προτεινόμενα για εσάς