Προβληματισμό και αντιδράσεις στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα έχει προκαλέσει το προεκλογικό πρόγραμμα της Τερέζα Μέι. Το λεγόμενο «Μανιφέστο» σηματοδοτεί στροφή από τον Θατσερισμό σε μια λαϊκή δεξιά με κοινωνικό πρόσημο.
Είναι ενδεικτικό ότι στο 84 σελίδων «Μανιφέστο» του Συντηρητικού Κόμματος δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το θέμα που είχε κάνει σημαία η Τερέζα Μέι από την εποχή που ήταν υπουργός Εσωτερικών των κυβερνήσεων του Ντέιβιντ Κάμερον.
Υπάρχει σειρά ερμηνειών για αυτή την εσκεμμένη «παράλειψη». Η πιο σοβαρή είναι ότι η πρωθυπουργός θα κρατήσει πολλές από τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού νομικού οργάνου και θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί εξαιρέσεις από συγκεκριμένες παρεμβάσεις του στο νομοθετικό πλαίσιο της χώρας της. Η Μέι άλλωστε δεν ξεχνά την διαμάχη της με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να απελαθεί στην Ιορδανία ο καταζητούμενος ισλαμιστής μουλάς Αμπού Γκαντάμπα.
Μία παράλειψη με νόημα
Επιπλέον, στο Μανιφέστο δεν εμφανίζεται πουθενά η ημερομηνία 2019, τότε που υποτίθεται η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ. Το γεγονός αποτελεί μια ακόμη «παράλειψη» με σημασία, που δείχνει ότι η Μέι, εφόσον εκλεγεί, θα επιδιώξει μια μακρά μεταβατική περίοδο κατά την οποία η Βρετανία θα είναι μέσα στην Ε.Ε. και θα πληρώνει κανονικά όσο θα διαπραγματεύεται το εμπορικό της καθεστώς.
Τέλος, στο Μανιφέστο αναφέρεται ρητά η δέσμευση μείωσης της καθαρής μετανάστευσης από 280.000 ανθρώπους το χρόνο σε 100.000, μία δέσμευση που περιείχε το πρώτο προεκλογικό πρόγραμμα του Ντειβιντ Κάμερον πριν από δέκα χρόνια. Μέσα σε μια δεκαετία όμως, η καθαρή μετανάστευση μειώθηκε μόνο κατά 20.000.
Αξιοσημείωτο είναι τέλος ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα περιορισμού της μετανάστευσης εκτός Ε.Ε,. Για την εσωτερική όμως δεν γίνεται καμία αναφορά. Ακόμα κι έτσι, o υπουργός Αμύνης, Μάικλ Φάλον, σε συνέντευξη στο BBC βάζει το θέμα στην ρεαλιστική του διάσταση, λέγοντας πως αποτελεί στόχο για το απώτερο μέλλον.