Νεανική θεατρική γιορτή στο Βοb Theatre Festival

Στην Πειραιώς 260, από 22 έως 28 Μαΐου
Κυριακή, 21 Μαΐου 2017 14:13
A- A A+

Κλείνοντας τα δέκα του χρόνια, το δημοφιλές Βοb Theatre Festival, που ξεκίνησε το 2008 από την ομάδα AbOvo και, έκτοτε, κάθε Μάιο προσελκύει μεγάλα πλήθη νεανικού κοινού και προσφέρει βήμα πειραματισμού σε νεοσύστατες θεατρικές ομάδες, φιλοξενείται από το Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260, από τις 22 έως τις 28 Μαΐου, στις 9 το βράδυ.

Χάρη σε αυτήν την αυτοδιαχειριζόμενη πλατφόρμα, θα παρουσιαστούν οι νεανικές παραστάσεις που ξεχώρισαν κατά τη φετινή σεζόν, αλλά και ο διαγωνισμός Scratch Night, όπου περισσότερες από 20 ομάδες παρουσιάζουν 15 λεπτά από τις υπό διαμόρφωση παραστάσεις τους. Γράφοντας και παίζοντας επί τόπου εκ του μηδενός, οι ερμηνευτές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν μια δοκιμαστική εκδοχή των έργων τους εν εξελίξει, περιμένοντας το κοινό να έρθει και να τις ψηφίσει στην πορεία τους για το μεγάλο βραβείο. Μια νεανική θεατρική γιορτή με συναυλίες, πάρτι, διαγωνισμούς και, φυσικά, τις καλύτερες νεανικές παραστάσεις της χρονιάς.

Μιλώντας για τις παραστάσεις του Βοb Theatre Festival, κάποιοι από τους συντελεστές τους μας ανέφεραν χαρακτηριστικά:

NIKOS PANDAZARAS

«Γκλουμ»

Ελένη Βλάχου - «Τα όνειρα του Αϊνστάιν»

«Ονειρεύονται οι επιστήμονες; Ο Αϊνστάιν ναι! Και μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο της σχετικότητας, εκεί όπου τα πάντα είναι πιθανά. Τα όνειρά του γίνονται ιστορίες για τόπους, όπου ο χρόνος δεν κυλά με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει. Πώς ζούνε, άραγε, οι άνθρωποι στους τόπους αυτούς;».

Νάνσυ Μπούκλη - «Περιστατικά»

«Μία παρεξήγηση βασισμένη στα “Περιστατικά” του Δανιήλ Χαρµς. Μικρές ιστορίες. Στιγμιότυπα από κανονικές ζωές. Μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, φόβου και αϋπνίας. Τι είναι, άραγε, αληθινό και τι ψέμα; Η σειρά δεν έχει σημασία. Ό,τι αποφασίσουμε είναι. Στο “εδώ” και στο “τώρα”».

Γιάννης Κεντρωτάς - «Γιοσίρου Γιαμαγκούσι»

«Το “Γιοσίρου Γιαμαγκούσι” είναι μια παράξενη μαύρη κωμωδία. Οι ηθοποιοί, με μαγκωμένες κινήσεις και νευρωτικούς διαλόγους, σε κλίμα περίεργο, αποκαλύπτουν παρεκκλίνουσες φρικιαστικές καταστάσεις, που, ενώ πρέπει να θλίβεσαι και να υποφέρεις, γελάς αβίαστα και  προσπερνάς με ευθυμία. Ο θεατής θα ταυτιστεί με τον κάθε ρόλο της παράστασης και θα αντιληφθεί πως, κάπου, εν αγνοία του, είναι προέκταση των ρόλων, έστω και ετεροχρονισμένα».

HARISGERMANIDIS.COM
Αγγελίτα Τσούγκου - «Σεξ λεξικόν»

«Είμαστε περήφανοι που συστήσαμε και συνεχίζουμε να συστήνουμε αυτό το πανέξυπνο και αριστοτεχνικά γραμμένο έργο στο θεατρικό κοινό. Η κωμωδία “Σεξ λεξικόν - Η επιστήμη του έρωτα” του - βραβευμένου με βραβείο Μπότση - δημοσιογράφου Σπύρου Δ. Μιχαλόπουλου, χρησιμοποιεί με μεγάλο σεβασμό την ελληνική γλώσσα, είναι πολυεπίπεδη, πανανθρώπινη και εξαιρετικά αστεία. Η παράσταση στήθηκε, ώστε να συνυπάρχουν η αλήθεια, ο ρεαλισμός, το πηγαίο χιούμορ και τα ακραία κωμικά στιγμιότυπα».

Έλενα Τυρέα - «Ζωή μετά χαμηλών πτήσεων»

«Όπως λέει και ο Αρκάς: “Αν, όμως, δεν είναι δίκαιη η ζωή, τα κόμικς είναι!”»

Παναγιώτης Γαυρέλας - «Γκλουμ»

«“Γκλουμ” είναι ο ήχος της βουτιάς στη θάλασσα, από ψηλό βράχο, που φοβάσαι πριν πέσεις, ενώ οι φίλοι σου είναι ήδη στο νερό και σου φωνάζουν “Έλα!”, κάποιος είπε. “Γκλουμ” είναι απάτη τελικά; Βασισμένο στο “Ημερολόγιο ενός απατεώνα” του Αλ. Οστρόφσκι».

HashArt treater group - «Ο γλάρος… αυτό ήθελα να πω»

«Μια παράσταση για τα πάθη του έρωτα και της δημιουργίας, της σύγκρουσης του παλιού και του κατεστημένου με το νέο, βασισμένη στον “Γλάρο” του Α. Π. Τσέχοφ».

Δημήτρης Μπογδάνος - «Μπιλ και Λου»

«Μετά το τέλος των παραστάσεων στο Skrow Theater, το τηλέφωνο των κρατήσεων δε σταμάτησε να χτυπάει. Έτσι, το “Μπιλ και Λου”, ξεκαρδιστικό, αφοπλιστικό και σαρκοβόρο, επιστρέφει για μία τελευταία συλλεκτική παράσταση στην Πειραιώς 260, για να ξεδιπλώσει την αλληλογραφία δύο βασανισμένων, αλλά αξιαγάπητων αντιηρώων. Κάθε γράμμα τους αντικατοπτρίζει στεγνά τη σκληρότητα του κόσμου μας, διακωμωδώντας την με αφέλεια, τρυφερότητα και λοξό χιούμορ! Ανυπομονούμε να αφηγηθούμε για μια ακόμα φορά την ιστορία αυτή που τόσο αγαπήσαμε, αλλά και που τόσο μας αγάπησε».

«Γ.Τ.Π.»

Αμαλία Καβάλη και Γιάννης Σοφολόγης - «Το πεπρωμένο ονομάζεται Κλοτίλδη»

«Στο πεπρωμένο σου να δίνεις σημασία, δεν του ξεφεύγεις. Απλά, θα ταλαιπωρηθείς, αν το αγνοείς. Έτσι τουλάχιστον, γίνεται με τον Φιλιμάριο και την Κλοτίλδη».

KIKI PAPADOPOULOU

«Το πεπρωμένο ονομάζεται Κλοτίλδη»

4Frontal - «O Μουνής»

«Η παράσταση “Ο Μουνής” παίχτηκε στο θέατρο του Νέου Κόσμου για δύο σεζόν, από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Απρίλιο του 2015, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Ταξίδεψε στην Ελευσίνα, στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη και αναβιώνει ξανά φέτος, ειδικά για το Bob Theatre Festival».

Ιόλη Ανδρεάδη - «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα»

«Μετά τις παραστάσεις στο Θέατρο του Νέου Κόσμου που αγκαλιάστηκαν από εκατοντάδες θεατές και την τόσο θερμή και συγκινητική υποδοχή που μας επιφύλασσε το κοινό στις πόλεις που ταξιδέψαμε, όπως το Ηράκλειο, η Πρέβεζα και η Λευκωσία, η επιστροφή μας στην Αθήνα, στις 27 Μαΐου, για μία και μοναδική παράσταση στο πλαίσιο του επετειακού Bob Theatre Festival, αποτελεί για εμάς μεγάλη χαρά!  Το Bob Theatre Festival είναι ένας θεσμός, που προάγει το σύγχρονο ελληνικό θέατρο, και η επιλογή της παράστασής μας αποτελεί μία αναγνώριση απέναντι στη δουλειά όλων των ανθρώπων, που εργάστηκαν για το αποτέλεσμά αυτό!».

Θοδωρής Σκυφτούλης - «Στο μυαλό του Δανιήλ Χαρμς»

«Όπως λέει και ο Δανιήλ Χαρμς:

“-Υπάρχει κάτι στη Γη, που θα μπορούσε να είναι σημαντικό και θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων; Όχι μόνο στη Γη, αλλά και σε άλλους πλανήτες;

-Ναι.

-Τι;

-Πιφ, παφ, πουφ”».

«Στο μυαλό του Δανιήλ Χαρμς»

Πρόγραμμα παραστάσεων

Δευτέρα 22 Μαΐου

19:00: «Ο Γλάρος… αυτό ήθελα να πω»

19:00: Διαγωνισμός Scratch Night - 1ος Προκριματικός

21:30: «Σεξ Λεξικόν»

23:00: Πάρτι έναρξης

Τρίτη 23 Μαΐου

19:00: Διαγωνισμός Scratch Night - 2ος Προκριματικός

19:15: «Γ.Τ.Π.»

21:30: «Περιστατικά»

Τετάρτη 24 Μαΐου

19:30: «Τα όνειρα του Αϊνστάιν»

21:15: «Ζωή μετά χαμηλών πτήσεων»

19:00: Διαγωνισμός Scratch Night - 3ος Προκριματικός

23:00: Μουσική παράσταση - Μάρθα Φριντζήλα, Παναγιώτης Τσεβάς

 Ανακοίνωση φιναλίστ διαγωνισμού Scratch Night

Πέμπτη 25 Μαΐου

19:30: «Το πεπρωμένο ονομάζεται Κλοτίλδη»

21:15: «Μπιλ και Λου»

21:30: «Γιοσίρου Γιαμαγκούσι»

Παρασκευή 26 Μαΐου

19:30: «Στο μυαλό του Δανιήλ Χαρμς»

21:15: «Γ.Τ.Π.»

21:15: «Ο Μουνής»

«Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα»

Σάββατο 27 Μαΐου

17:00: Σεμινάριο «Διευρύνοντας τις προοπτικές»

18:45: «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα»

21:15: Big Talk - live

21:30: «Το πεπρωμένο ονομάζεται Κλοτίλδη»

Κυριακή 28 Μαΐου

18:30: «Στο μυαλό του Δανιήλ Χαρμς»

19:00: Διαγωνισμός Scratch Night - Τελικός

20:00: «Τα όνειρα του Αϊνστάιν»

21:30: «Γκλουμ»

23:30: Πάρτι λήξης και ανακοίνωση νικητών διαγωνισμού Scratch Night

EFTYCHIA VLACHOU

«Περιστατικά»

Πληροφορίες

Πειραιώς 260 (Χώροι Ε και Η): Πειραιώς 260 - Ταύρος, τηλ.: 210 9282900. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 9 ευρώ, ελεύθερη είσοδος για τα πάρτι, τη μουσική παράσταση των Μ. Φριντζήλα και Π. Τσεβά και το panel «Διευρύνοντας τις προοπτικές». Προβλέπονται ειδικά πακέτα εισιτηρίων με έκπτωση για όσους επιθυμούν να δουν παραπάνω από μία παράσταση του Bob Theatre Festival: για 2 παραστάσεις: 15 ευρώ, για 3 παραστάσεις: 22 ευρώ, για 4 παραστάσεις ή full scratch πακέτο, 29 ευρώ,  Gold πακέτο πρόσβασης σε όλες τις παραστάσεις: 80 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 16:00, Σάββατο: 10:00 - 15:00), καταστήματα Reload και βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, ηλεκτρονικά: greekfestival.gr, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00). Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα οποία εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξη της. Αναλυτικό πρόγραμμα παραστάσεων: bobfestival.gr.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

 

Προτεινόμενα για εσάς